main logo
472

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor

La 19 iunie este marcată, de către Organizaţia Naţiunilor Unite, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor.

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexualeZiua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a instituit la 19 iunie 2015 prin Rezoluţia 69/293 marcarea, în fiecare an, a zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor pentru creşterea gradului de conştientizare în rândului publicului larg şi pentru a se pune capăt formelor de violenţă sexuală legate de conflicte, pentru a aduce un omagiu victimelor şi supravieţuitorilor violenţei sexuale de pe mapamond, precum şi pentru a aduce un omagiu tuturor acelora care şi-au dedicat în mod curajos viaţa sau şi-au pierdut-o luptând pentru eradicarea acestor crime, potrivit www.un.org citat de agerpres.ro

Data a fost aleasă pentru a marca şi adoptarea de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite la 19 iunie 2008 a Rezoluţiei 1820/2008 în textul căreia Consiliul condamnă violenţa sexuală ca o modalitate de război şi ca un impediment împotriva construcţiei păcii.

În schimb, pentru a răspunde creşterii extremismului violent, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluţia 2331/2016 care vizează legătura dintre violenţa sexuală, terorism, crima organizată transnaţională şi traficul de fiinţe umane. Rezoluţia recunoaşte violenţa sexuală ca fiind o tactică de terorism.

Tema pentru anul 2018 sub care sunt organizate o serie de manifestări dedicate acestei zile este ''Starea critică şi drepturile copiilor născuţi în război''.

La sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York va fi organizat, la 19 iunie, un seminar care va marca pentru a treia oară Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor. Evenimentul include reflecţii asupra modalităţilor în care lecţiile istoriei pot fi aplicate conflictelor contemporane sau societăţilor postconflict, în care femeile şi copiii eliberaţi din grupuri extremiste violente şi armate se zbat să se reintegreze în familiile şi în comunităţile lor.

Termenul de ''violenţă sexuală legată de conflict'' se referă la viol, sclavie sexuală, prostituţie forţată, sarcină forţată, avort forţat, sterilizare forţată, mariaj forţat sau oricare altă formă de violenţă sexuală de gravitate comparabilă, comisă împotriva femeilor, bărbaţilor, fetelor sau băieţilor, care sunt direct sau indirect legate de un conflict. Termenul include de asemenea traficul de fiinţe umane comis în situaţii de conflict cu scopul violenţei sexuale sau cu scopul exploatării, indică www.un.org.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării