main logo
1055

Ziua în care soții Ceaușescu au fost executați. Detalii

În urmă cu 29 de ani, la 25 decembrie 1989, ora 14:50, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați.

Ziua în care soții Ceaușescu au fost executați. Detalii

Condamnarea a venit în urma sentinței Tribunalului Militar Extraordinar, care a decis cu unanimitate de voturi, moartea cuplului şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

La 21 decembrie Nicolae Ceaușescu a convocat pentru prima dată un miting pentru a demonstra că regimul său se bucură de susținerea poporului, dar manifestația s-a întors împotriva sa cu huideli.

În cursul serii, demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității, unde ridicase o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. Forțele de ordine primise ordinul să „curețe zona”. În seara de 21 decembrie, sunt înregistrați 49 de morți, 112 răniți și 877 de oameni arestați.

La 22 decembrie, de la primele ore ale dimineţii, vestea înăbuşirii în sânge a demonstraţiilor din ziua precedentă a provocat reacţii vii în toate colţurile Bucureştiului.

La ora 12:05, soţii Ceauşescu fug de pe acoperişul Comitetului Central cu un elicopter. Nu trec decât zece minute până când toate posturile Radiodifuziunii Române transmit primele cuvinte ale protestatarilor care au reuşit să intre în studiouri.

La 12:47, Televiziunea transmite mira cu “Rapsodia” lui George Enescu pe fundal. După trei minute, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu apar pe ecrane şi anunţă victoria revoluţiei anticeauşiste. În aceeași zi, soții Ceaușescu sunt arestați și transportați la garnizoana din Târgoviște.

La 24 decembrie 1989, printr-un decret semnat de Ion Iliescu a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării