main logo
710

Zelenski vs. Kliciko: Primarul Kievului pierde din prerogative

Guvernul ucrainean a decis să îl lipsească pe primarul general al Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, de puterile pe care le are ca șef al administrației capitalei, într-un nou episod al confruntării între primar si noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Zelenski vs. Kliciko: Primarul Kievului pierde din prerogative

Într-o postare pe Facebook, deputatul Oleksi Goncearenko, din grupul „Solidaritatea europeană”, a criticat măsura Guvernului ca un atac asupra administrației locale. 

Potrivit legislației ucrainene, primarul general este ales de locuitorii capitalei, dar președintele, cu aprobarea Guvernului, îl poate numi pe șeful consiliului administrativ. 

De obicei, primarul Kievului deținea ambele poziții. Andri Boghan, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, îl acuză pe primarul Kliciko că a tolerat abuzuri și că nu controlează Consiliul de administrație al capitalei. 

Mai mult, a declarat că ar fi fost contactat de o persoană, presupusă a fi din partea primarului, care i-ar fi oferit mită 20 de milioane de dolari pentru a-l menține în post pe primar.

Kliciko neagă acuzațiile și a cerut Biroului Național Anticorupție să investigheze acuzațiile ce i se aduc. Kliciko este primar al capitalei din 2014 și mandatul său expiră luna viitoare.

Într-un interviu cu serviciul ucrainean al postului nostru de radio, primarul Kievului a spus că acțiunile personalului prezidențial „miros a autoritarism” și că dacă i se reduc puterile ca primar, va merge în justiție și la „populație, pentru a zădărnici o astfel de inițiativă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării