main logo
1328

Zelenski și-a început vizita în SUA cu un tur al uzinei de muniții

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a vizitat duminică o fabrică de muniții din Scranton, Pennsylvania, la începutul unei deplasări cheie în SUA, în care este așteptat să-și prezinte „planul victoriei” președintelui Joe Biden, vicepreședintei Kamala Harris și candidatului republican la președinție Donald Trump.

Zelenski și-a început vizita în SUA cu un tur al uzinei de muniții

Zelenski va prezenta „planul victoriei” în SUA, care include solicitarea de lungă durată a Kievului de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din interiorul Rusiei, mai întâi lui Biden, înainte de a-l împărtăși atât candidaților la președinție, parlamentarilor americani, cât și partenerilor internaționali, a spus președintele ucrainean, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

„Toamna aceasta va determina viitorul acestui război”, a scris Zelenski pe X din avionul său înainte de a ateriza în SUA. „Împreună cu partenerii noștri, ne putem consolida pozițiile după cum este necesar pentru victoria noastră, o victorie comună pentru o pace cu adevărat justă.”

Zelenski și-a început vizita la uzina de muniție a armatei, din Scranton, orașul natal al lui Biden, unde a mulțumit muncitorilor pentru că au furnizat muniție Ucrainei. Unitatea va crește producția de obuze de artilerie de 155 mm cruciale pentru efortul de război al Kievului. 

„În locuri ca acesta poți simți cu adevărat că lumea democratică poate prevala”, a spus el. „Mulțumesc oamenilor ca aceștia – în Ucraina, în America și în toate țările partenere – care lucrează neobosit pentru a se asigura că viața este protejată”, a transmis Zelenski pe X.

Zelenski cere aliaților Ucrainei să ușureze restricțiile asupra armelor și, deși au existat semne că SUA își schimbă poziția, el a spus vineri că încă nu au primit permisiunea. 

„Avem arme cu rază lungă de acțiune. Dar să spunem că nu cantitatea de care avem nevoie”, a spus Zelenski reporterilor, adăugând că „nici SUA și nici Regatul Unit nu ne-au dat permisiunea de a folosi aceste arme pe teritoriul Rusiei”.

El a dat vina pe ezitarea aliaților de a autoriza o astfel de utilizare pe temerile de escaladare, dar a spus că speră că argumentele sale vor fi ascultate în timpul vizitei sale. 

Zelenski este de așteptat să călătorească la New York, unde va vorbi miercuri la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și se va întâlni cu liderii din Sudul Global, G7, Europa și organizații internaționale.

El va călători apoi la Washington pentru discuții cu Biden și candidatul democrat la președinție, vicepreședintele Kamala Harris. 

„Vreau să văd ce crede ea despre acest plan de victorie”, a spus el despre Harris vineri.

„După cum v-am spus, planul include nu numai ceea ce este necesar de la Biden astăzi. Dar include și faptul că vom avea o situație diferită după noiembrie. Adică va fi un nou președinte în Statele Unite. Și trebuie să vorbim cu fiecare dintre candidați despre percepția lor despre acest lucru”, a subliniat președintele ucrainean. 

Kamala Harris și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și aliații NATO, indicând că va continua politica lui Biden de susținere a Ucrainei, dacă va fi aleasă președinte.

Zelenski plănuiește să se întâlnească și cu candidatul republican la președinție, fostul președinte Donald Trump, care într-o dezbatere recentă a refuzat să spună dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării