main logo
868

Zelenski: Armata ucraineană a eliberat 2.000 de kilometri de teritoriu

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o "alegere bună" fugind din fața contraofensivei Ucrainei în nord-estul și sudul țării, notează AFP.

Zelenski: Armata ucraineană a eliberat 2.000 de kilometri de teritoriuFoto: Reuters

"Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberați aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Vladimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătrați, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Joi, comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat anterior.

"În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă", a subliniat Vladimir Zelenski. "Nu există loc în Ucraina pentru ocupanți și nu va fi niciodată", a adăugat el.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunțat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neașteptată și fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Aproximativ 30 de localități au fost eliberate, a declarat vineri Vladimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în orașul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse.

Preluarea sa de către forțele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece orașul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziții ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oraș strategic, Izium, pare, de asemenea, iminentă, armata rusă anunțând că își retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Donețk.

Moscova cucerise acest oraș după săptămâni de lupte în primăvară, mai scrie AFP.



Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării