main logo
508

Zelenski a propus realizarea unui sondaj asupra negocierilor cu Rusia

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski vrea să întrebe populaţia Ucrainei cum ar trebui Kievul să negocieze cu Rusia cu privire la războiul din regiunile estice, informează joi dpa.

Zelenski a propus realizarea unui sondaj asupra negocierilor cu Rusia

"Trebuie să ascultăm fiecare persoană", a declarat Zelenski, învestit lunea aceasta la preşedinţia Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu voluntari militari, potrivit unui comunicat emis joi de biroul său de presă, transmite Știri.md cu referire la.

El a propus realizarea unui sondaj asupra încheierii unor eventuale acorduri de pace cu Rusia, chiar dacă respectarea rezultatelor acestuia nu ar fi obligatorie din punct de vedere juridic, se spune în comunicat.

Cu o zi înainte, Andrii Bohdan, numit marţi de către Volodimir Zelenski şef al administraţiei sale prezidenţiale, a declarat că Ucraina ia în considerare supunerea la referendum a oricăror acorduri sau înţelegeri de compromis cu Rusia privind rezolvarea conflictului armat din Donbas, în estul ţării. Bohdan a afirmat la postul de televiziune local '112' că şeful statului a spus în mai multe rânduri că în cazul încheierii cu Rusia a unui acord de pace pentru estul ţării, acesta trebuie supus unui referendum.

Armata Ucrainei luptă împotriva separatiştilor din regiunile de lângă frontiera cu Rusia, într-un conflict care a izbucnit după ce preşedintele prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urmă cu cinci ani, ca urmare a mişcării de contestare Maidan.

În jur de 13.000 de oameni au fost ucişi în timpul acestor lupte, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite.

Rusia, care îi reprezintă pe separatişti în cadrul negocierilor de pace mediate internaţional, a negat în repetate rânduri că ar furniza arme sau combatanţi în acest conflict.

În cadrul discursului rostit la învestirea sa, luni, Zelenski a declarat că "prima sarcină" a preşedinţiei sale este de a se ajunge la o încetare a focului în Donbas. El a spus că este pregătit să adopte "decizii complexe" pentru a atinge acest obiectiv, chiar cu preţul pierderii funcţiei, dacă ar fi să se întâmple, doar ca Ucraina să nu mai piardă teritorii, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. 

Zelenski a mai spus că doreşte să recupereze Crimeea şi să-i elibereze pe toţi "prizonierii ucraineni" aflaţi în Rusia şi în mâinile rebelilor proruşi în Donbas.

La rândul său, Moscova l-a atenţionat pe noul preşedinte al Ucrainei că problema peninsulei este închisă: Crimeea este astăzi regiune a Federaţiei Ruse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării