main logo
765

Zelenski a lansat un apel către ucraineni în apropierea alegerilor parlamentare

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a lansat marţi un apel către ucraineni să nu se lase înşelaţi şi să nu-i voteze pe 'escroci' la apropiatele alegeri parlamentare care vor avea loc duminică.

Zelenski a lansat un apel către ucraineni în ajun de alegeri

'Există mulţi sceleraţi şi escroci care creează societăţi şi companii cu numele unui partid politic pe care nu-l pot numi, pentru că ar fi propagandă electorală', afirmă Zelenski într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook, în timp ce conducea o maşină electrică, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Preşedintele ucrainean s-a referit la candidaţii din circumscripţiile majoritare care pe buletinele de vot se prezintă ca lideri ai unor societăţi a căror denumire se aseamănă cu formaţiunea lui Zelenski, 'Slujitorul poporului'.

'Mă adresez celor care vor vota pentru candidaţi conform sistemului electoral majoritar. Să vă uitaţi cu atenţie: pe buletinele de vot trebuie să scrie mai întâi ''partid politic'' şi apoi numele partidului', afirmă el.

Vladimir Zelenski s-a arătat încrezător în victoria partidului său. 'Cred că un partid politic, pe care îl iubesc foarte mult, va învinge şi apoi vom avea un parlament normal şi un guvern de profesionişti', a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski, ales preşedinte în luna martie cu peste 73% din voturi, a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri legislative anticipate în ziua învestirii sale la 20 mai.

Pentru Zelenski, al cărui partid nou creat nu era reprezentat în parlamentul în exerciţiu, alegerile de duminică sunt cruciale pentru a-şi pune în practică politicile, deoarece Rada Supremă (parlamentul unicameral) este responsabil de numirea premierului şi aplicarea programului guvernamental.

Toate sondajele arată că formaţiunea 'Slujitorul poporului' se va impune pe scară largă la urne, însă aceasta nu-i garantează o majoritate suficientă pentru a-l numi pe viitorul şef al guvernului.

Doar jumătate din cei 450 de deputaţi ai Radei Supreme sunt aleşi pe liste de partid, restul de 225 de locuri sunt atribuite pe circumscripţii majoritare, în care partidele tradiţionale pot concura cu mai multe posibilităţi faţă de formaţiunea lui Zelenski.

Potrivit unui sondaj publicat marţi de către Centrul Razumkov, formaţiunea 'Slujitorul poporului' conduce cu 41,5% din intenţiile de vot pe listele de partid, urmată - cu 12,5% - de 'Platforma de Opoziţie' a proruşilor Iuri Boiko şi Viktor Medvedciuk, ambii apropiaţi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe locul trei, cu 8,8%, se află partidul Golos (Vocea) a lui Sviatoslav Vakarciuk, liderul trupei rock Okean Elzy şi unul dintre cei mai iubiţi artişti din Ucraina, care se situează în faţa Solidarităţii Europene (8,3% ) a fostului preşedinte Petro Poroşenko.

Cu toate acestea, Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) acordă Golos doar 4% din intenţiile de vot, un procent insuficient pentru a intra în parlament.

Pe locul cinci se situează Batkivşcina (Patria), cu 7%, partidul fostului prim-ministru Iulia Timoşenko, potrivit sondajului Centrului Razumkov.

Celelalte formaţiuni nu ating pragul electoral de 5%, minimul necesar pentru a putea avea acces la distribuirea proporţională a mandatelor pe liste de partid. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării