main logo
2291

Zeci de evrei ultraortodocşi au încercat să intre într-o bază militara din Israel

Un grup numeros de evrei ultraortodocși, cunoscuți pentru opoziția lor față de serviciul militar obligatoriu, a încercat să pătrundă cu forța într-o bază militară din apropierea Tel Avivului.

Zeci de evrei au încercat să intre într-o bază militara din IsraelFoto: Profimedia

Incidentul a avut loc în timpul unei demonstrații organizate de comunitatea ultraortodoxă, care protestează împotriva deciziei Curții Supreme de a pune capăt scutirii de serviciu militar pentru studenții în religie, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Manifestanții au încercat să spargă cordonul de securitate și să pătrundă în incinta bazei Tel Hashomer, unde se află sediul unității de recrutare a armatei israeliene.

Zeci de demonstranţi au încercat să pătrundă în baza Tel Hashomer în timpul demonstraţiilor care au avut loc în afara bazei, unde se află sediul unităţii de recrutare a armatei israeliene.

Unii manifestanţi, membri ai unor grupuri radicale din cadrul iudaismului ultraortodox, au reuşit să se infiltreze în bază înainte de a fi scoşi de acolo de poliţie, se mai arată în comunicatul armatei, care a condamnat "comportamentul violent" al protestatarilor şi a insistat ca ei să fie „deferiţi justiţiei”.

Conform unei reguli stabilite de David Ben-Gurion, fondatorul Statului Israel, ultraortodocşii erau scutiţi de serviciul militar obligatoriu în Israel dacă se dedicau studiului textelor sacre ale iudaismului. Însă Curtea Supremă a dispus în luna iunie 2024 terminarea acestei practici şi recrutarea în armată a studenţilor din şcolile talmudice.

Prin urmare, armata a început să le trimită ultraortodocşilor ordine de încorporare, astfel că s-au înmulţit protestele prin care aceştia îşi manifestă opoziţia faţă de includerea lor în orice formă de serviciu militar.

Ultraortodocşii reprezintă aproximativ 14% din populaţia Israelului, respectiv aproape 1,3 milioane de persoane. Circa 66.000 de bărbaţi ultraortodocşi care au vârsta de încorporare în armată beneficiază în continuare de scutire pentru serviciul militar.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării