216
0
Wikipedia a depus plângere la CtEDO împotriva Turciei
216
0

Fundaţia Wikimedia, care găzduieşte site-ul Wikipedia, a anunţat joi că a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru a obţine ridicarea blocării enciclopediei online în vigoare de doi ani în Turcia, relatează AFP.

Foto: TNW

„Wikimedia a depus plângere împotriva Turciei la CtEDO”, a anunţat într-o conferinţă de presă telefonică Katherine Maher, directoarea generală a fundaţiei, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Autorităţile turce au blocat accesul la site în aprilie 2017, din cauza a două articole ale Wikipedia care stabilesc o legătură între Ankara şi organizaţii extremiste.

Wikimedia a explicat că recurge la CtEDO după tentative în acest sens fără rezultat în Turcia, în special pe lângă Curtea Constituţională, care nu a luat poziţie pe acest subiect în aceşti doi ani.

Katherine Maher a subliniat că nu a acceptat cererea Turciei de a elimina aceste articole pentru că fundaţia a estimat că „respectivul conţinut ţine de libertatea de expresie protejată de lege”.

Stephen LaPorte, director juridic al fundaţiei a adăugat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că guvernul turc a cerut înlăturarea articolelor „fără nicio explicaţie oficială privind partea presupus ilegală”.

Autorităţile turce au recurs în mai multe rânduri în aceşti ultimi ani la blocarea anumitor site-uri, precum Facebook sau Twitter, în general după atentate.

China a interzis şi ea Wikipedia în toate limbile pe 15 mai, în contextul în care versiunea în mandarină era deja blocată din 2015. Katherine Maher a afirmat că examinează recursurile disponibile pentru a ridica această blocare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter