main logo
551

Vreme extremă pe întreaga planetă: Inundaţii abundente şi vânt puternic

Vreme extremă de jur împrejurul lumii. Uraganul Michael a ucis cel puţin șapte oameni în Statele Unite şi a lăsat în urmă distrugeri imense.

Vreme extremă pe întreaga planetă: Inundaţii abundente şi vânt puternic

În Columbia, 11 oameni au murit într-o alunecare de teren provocată de ploi abundente.

În Europa, sunt coduri portocalii şi galbene de vânt în Irlanda, Ţara Galilor, nordul Angliei şi în Scoţia. Acolo ajunge ciclonul Callum, cu rafale de 200 de kilometri pe oră.

În Italia, în Sardinia, s-au înregistrat noi inundaţii. Iar în India, un ciclon a lovit cu putere coasta de est a ţării.

Oraşul Mexico Beach din Florida arată ca după un bombardament, după ce peste el a trecut uraganul Michael. În zona de lângă ocean au rămas în picioare doar clădirile mari, dar şi acestea grav avariate. 

Alte zeci de case s-au transformat în grămezi de moloz şi lemne, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Guvernatorul Floridei a survolat Mexico Beach cu elicopterul şi spune că a fost şocat de amploarea pagubelor.

După ce a trecut de Florida, Michael, al treilea cel mai puternic uragan care a lovit vreodată Statele Unite, a provocat inundaţii în Virginia, Georgia, Carolina de Nord şi de Sud. 

Aceste state nici nu reparaseră toate stricăciunile provocate de uraganul Florence, de luna trecută.

În America de Sud, ploile abundente din zona montană au provocat o imensă alunecare de teren într-un oraş din vestul Columbiei. Dezastrul a avut loc în timpul nopţii.

Carlos Betancourt - primarul din Marquetalia: "11 morţi, inclusiv copii şi tineri. Trebuie să mulţumim şi echipelor de intervenţie, care au salvat 28 de oameni".

Insula italiană Sardinia este în continuare afectată de inundaţii puternice, după ce într-un interval de 12 ore au căzut 353 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. Viiturile au distrus drumuri şi foarte multe terenuri agricole, ceea ce înseamnă recolte compromise. Umflat de atâta apă, un râu a dat pe afară: a surpat un pod şi a înghiţit o bucată din şoseaua principală.

Şcolile rămân închise vineri, iar parlamentarii din Sardinia cer intervenţia guvernului de la Roma. Vineri este cod galben de vânt, după ce joi au fost ploi şi inundaţii de amploare. Cel puţin un om a murit, după ce maşina i-a fost luată de o viitură.

În Sicilia sunt trei coduri portocalii: de vânt, de furtuni cu descărcări electrice şi de ploi.

În Catalonia, două femei luate de un torent au fost la un pas să se înece. Din fericire, au fost salvate de alţi oameni. În doar câteva ore, pompierii catalani au primit aproape o mie de apeluri disperate. La Tarragona, de exemplu, străzile s-au transformat în râuri învolburate, după ce s-au adunat 185 de litri de apă pe metru pătrat.

Aproape 250 de litri de apă pe metru pătrat au căzut în 24 de ore şi pe coasta sudică a Spaniei, în provincia Malaga. Mulţi localnici au avut nevoie de ajutor după ce puhoaiele au năvălit în case.

În insula Mallorca, localnicii încearcă să revină la normal după dezastrul provocat de precipitaţiile neobişnuit de abundente. În doar câteva ore a plouat cât pentru două luni.

Vreme foarte rea e şi pe Coasta de Azur, în Franţa, unde a plouat abundent. Staţiunea Sainte Maxime, de lângă Saint Tropez, a fost lovită de inundaţii din două părţi. Pe de-o parte, casele de lângă munte au fost inundate de torentele formate pe versanţi.

În zonele de coastă, probemele vin din Mediterana, care a fost agitată şi cu valuri foarte mari. Mai multe maşini au fost luate de ape şi duse în larg. Într-una dintre ele erau doi oameni care nu au mai putut fi salvaţi.

Departamentul Var este sub cod galben de inundaţii.

Irlanda, Ţara Galilor, nordul Angliei şi Scoţia sunt sub coduri portocalii şi galbene, din cauza furtunii Callum, care ar putea aduce vânt şi de 200 de kilometri pe oră. În zonele de coastă sunt aşteptate inundaţii din cauza valurilor mari.

Pe de altă parte, pe continentul asiatic, coasta de est a Indiei a fost lovită de ciclonul Titli. Vântul a bătut şi cu 165 de kilometri pe oră la rafală. Cel puţin 15 oameni - dintre şapte din aceeaşi familie - şi-au pierdut viaţa. Peste 300 de mii de persoane au fost evacuate.

În Republica Moldova, cerul va fi variabil în toată ţara, iar precipitaţii nu se prevăd. Vântul va sufla slab. La Briceni şi Soroca se vor înregistra 17 grade, iar la Bălţi va fi cu un grad mai mult.

La Orhei se aşteaptă 19 grade Celsius. La Tiraspol şi Leova se vor înregistra 20 grade. La Comrat sunt anunţate 21 de grade Celsius, iar la Cahul maximele vor fi de 22 de grade.

În Capitală astăzi vor fi 21 de grade Celsius. În următoarele zile, vremea se menţine caldă. Cerul va fi variabil, iar maximele nu vor depăşi 21 de grade.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării