main logo
1754

Vizita care a băgat frica în omenire s-a încheiat: Avionul cu Pelosi a decolat din capitala taiwaneză

Nancy Pelosi a părăsit capitala taiwaneză. Avionul cu șefa Congresului american a decolat la ora locală 18:00 (13:00, ora Moldovei).

Vizita care a băgat frica în omenire s-a încheiat: Pelosi a decolatFoto: Realitatea.md

Oficiala americană a avut întrevederi cu reprezentanții Legislativului local și cu lidera regiunii, apoi a vizitat Muzeul Național al Drepturilor Omului din New Taipei City. La finalul vizitei, delegația a făcut din mână localnicilor de pe scara avionului, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Vizita a generat tensiuni între SUA și China, iar Beijingul a transmis notă de protest șefului misiunii diplomatice a Washingtonului și a anunțat antrenamente în jurul insulei. Se vehicula că ar putea începe o confruntare care va însemna începutul celui de-al treilea război mondial, însă din fericire aceste previziuni sumbre nu s-au adeverit.

Totuși, chinezii au impus mai multe măsuri comerciale contra Taiwanului, inclusiv a refuzat importul și exportul anumitor bunuri, fapt care ar putea lovi puternic regiunea.

„Astăzi, delegația noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan și suntem mândri de prietenia noastră de durată. Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwan este crucială. Și acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici”, a spus ea, în timp ce Casa Albă puncta că nu își schimbă poziția față de Taiwan și că nu îi va recunoaște independența.

La rândul său, lidera regiunii, Tsai Ing-wen, în declarațiile de presă comune, a menționat modul în care insula își sporește capacitățile de protecție și va „ține linia de apărare” pentru democrația din regiune.

Anterior, Casa Albă încerca să paseze responsabilitatea pentru această vizită pe umerii oficialei, Biden menționând că îi respectă decizia. Washingtonul invoca faptul că anume oficiala a fost cea care a insistat să meargă în Taiwan.

La rândul său, Beijingul declara în noaptea de marți spre miercuri că își asumă să nu utilizeze primul arme nucleare. Pe de altă parte, spre insulă au fost trimise avioane de atac chineze, iar americanii au scos în mare nave de război încă în timp ce Pelosi se afla în aer.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării