main logo
361

Viorica Dăncilă: Guvernul României ar vrea să mute ambasada la Ierusalim

Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, a declarat în Statele Unite că guvernul său vrea să mute ambasada română din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim „după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional”.

Dăncilă: Guvernul României ar vrea să mute ambasada la Ierusalim

Vorbind la conferința anuală a celui mai mare lobby pro-Israel din America, AIPAC, premierul român a ținut să sublinieze că România va rămâne „cea mai puternică voce europeană, în sprijinul poporului evreu și al Israelului”. 

Un înalt oficial palestinian, Saeb Erekat, a criticat imediat declarația, pentru că ar „elimina soluția celor două state” (Israel si Palestina), ar ignora drepturile palestinienilor și rezoluțiile internaționale pe această temă, transmite Ştiri.md cu referire la europalibera.org.

Spre deosebire de guvernul condus de social-democrați, președintele României, Klaus Iohannis, se împotrivește mutării ambasadei. El spune că trebuie respectată poziția Uniunii Europene care nu recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, orașul fiind revendicat drept capitală și de palestinieni.

România exercită în prima jumătate a anului președinția rotativă a UE. 

La sfârșitul lui 2017, președintele american Donald Trump a decis mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, iar câteva țări latino-americane au spus că vor proceda la fel. 

În Europa, Cehia este pentru moment singura țară UE care examinează posibilitatea mutării ambasadei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării