main logo
392

Viktor Orbán anunță că va sărbători victoria lui Trump în alegeri

Premierul ungar și-a exprimat sprijinul pentru fostul președinte american înainte de a găzdui liderii UE la Budapesta.

Viktor Orbán anunță că va sărbători victoria lui Trump în alegeriFoto: adevarul.ro

Liderul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că va deschide „mai multe sticle de șampanie” dacă Donald Trump va reveni la Casa Albă luna viitoare, subliniind diferențele sale cu liderii europeni principali, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

La câteva zile după alegerile prezidențiale din SUA, pe 5 noiembrie, premierul ungar urmează să găzduiască la Budapesta un summit al liderilor UE.

„Vom deschide mai multe sticle de șampanie dacă Trump se întoarce”, a declarat Orbán marți, descriind summitul UE din noiembrie drept un moment în care blocul comunitar se va reuni „pentru a încerca să găsească o voce comună”.

Orbán a declarat că Trump, dacă va fi ales președinte, nu va aștepta până la inaugurarea sa, ci va acționa imediat „pentru a gestiona o pace” între Ucraina și Rusia „astfel încât noi, ca lideri europeni, să nu avem timp de pierdut”. El a adăugat: „Trebuie să reacționăm mai întâi intelectual, filosofic și apoi strategic”.

Trump a afirmat în repetate rânduri că ar putea aduce pacea în Ucraina „foarte repede”, fără a oferi detalii despre cum ar putea fi obținută o înțelegere durabilă. Opiniile lui Orbán cu privire la invazia rusă le reflectă îndeaproape pe cele ale fostului președinte american, care a fost acuzat de vicepreședintele SUA și candidatul democrat la prezidențiale, Kamala Harris, că reproduce ideile lui Vladimir Putin.

Vorbind cu jurnaliștii la Bruxelles, la mai mult de jumătatea controversatei președinții ungare a UE, Orbán a fost neîmpăcat cu privire la așa-numitele sale misiuni de pace din timpul verii, care au inclus vizite la Moscova, Beijing și la reședința Mar-a-Lago a lui Trump.

Abordarea UE față de Ucraina a fost „stupidă”, a susținut el, deoarece războiul nu putea fi câștigat pe câmpul de luptă și trebuiau să aibă loc negocieri. „Personal, sunt ferm convins că nu există nicio soluție pe câmpul de luptă și cred că strategia pe care o urmăm ca Uniune Europeană nu este bună ... ceea ce facem este doar să pierdem, să pierdem, să pierdem și să pierdem”, a adăugat el.

Înalții lideri ai UE au declarat în repetate rânduri că negocierile privind viitorul Ucrainei pot avea loc numai cu participarea Kievului.

Orbán și-a înfuriat omologii din UE prin blocarea ajutorului militar și financiar al UE pentru Ucraina, dar marți a ocolit o întrebare pe această temă, susținând că guvernul său a lansat „cel mai mare program de ajutor umanitar din istorie” și adăpostește zeci de mii de ucraineni în Ungaria.

Liderul maghiar urmează să se adreseze deputaților europeni în Parlamentul de la Strasbourg miercuri dimineața, când se poate aștepta la critici intense din partea grupurilor parlamentare pro-UE cu privire la declinul larg documentat al standardelor democratice și la multiplele rapoarte privind creșterea corupției de la revenirea sa la putere în 2010.

În ciuda disputelor juridice cu instituțiile UE și ciocniri cu liderii UE, Orbán a respins afirmațiile că este izolat și a spus că are „o atitudine foarte prietenoasă față de Uniunea Europeană”.

Partidul Popular European din Parlamentul European, grupul din care Orbán a demisionat în 2021,a condus criticile la adresa premierului ungar înainte de apariția sa în camera de la Strasbourg. „Astăzi, președinția maghiară este o președinție fără impact”, a declarat liderul PPE, Manfred Weber. „Orbán s-a izolat, nu joacă niciun rol”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării