292
0
Viitorul secretar al CNSA al Ucrainei e originar din stânga Nistrului
292
0

Fostul ministru al finanțelor, Alexandr Daniliuk, care s-a născut în stânga Nistrului, responsabil în echipa președintelui Ucrainei Vladimir Zelenski de activitățile internaționale, financiare și economice, a fost numit secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) al Ucrainei.

Foto: noi.md

Potrivit presei ucrainene, despre acest lucru a declarat șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Ucraina, Ruslan Riaboșapka, pe holurile Radei Supreme, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

"Problema a fost deja rezolvată (despre numirea lui Daniliuk). Decretul a fost deja semnat", a spus el. 

Riaboșapca a adăugat că decretul privind numirea lui Alexandr Daniliuk va fi publicat în viitorul apropiat, probabil până la sfârșitul zilei de azi. Anterior, șeful administrației prezidențiale din Ucraina, Andrei Bogdan, a declarat că consilierul președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, și fostul ministru al finanțelor, Alexandr Daniliuk, ar putea fi numit în funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. 

Alexandr Daniliuk s-a născut la 22 iulie 1975 în orașul Grigoriopol din Moldova. 

Ulterior, familia s-a mutat la Kiev. El a absolvit Institutul de Management al Investițiilor din Kiev, Universitatea Tehnică Națională și Școala de Afaceri de la Universitatea din Indiana (SUA).

Vorbește cinci limbi: ucraineană, rusă, engleză, spaniolă și franceză. Alexandr Daniliuk, în vârstă de 43 de ani, a activat în mai multe fonduri de investiții, inclusiv la Moscova și Londra. Daniliuk are statut de funcţionar public din anul 2005. 

El a fost consilier al premierului Iurii Ehanurov, în timpul președinției lui Viktor Iușcenko. Ulterior, Alexandr Daniliuk a devenit consilier netitular al președintelui Ianukovici. Din 2010, a condus Centrul de Coordonare pentru implementarea reformelor economice. 

În 2014, președintele Petro Poroșenko l-a numit pe Daniliuk în calitate de reprezentant permanent în Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, iar din septembrie 2015 - șef adjunct al Administrației Prezidențiale din Ucraina. 

În aprilie, 2016, Rada Supremă l-a numit pe Alexandr Daniliuk ministru de finanțe în guvernul lui Vladimir Groisman.

La 7 iunie 2018, Parlamentul ucrainean l-a demis. Cauza posibilă o reprezintă un eventual conflict cu ministrul Groisman. Alexandr Daniliuk este căsătorit și are doi fii – Richard și Vladimir, ambii fiind cetățeni britanici.

Citește și
article image
Ucraina vrea de la Rusia recuperarea costurilor de...
0
128
article image
Zelenski se opune vânzării terenurilor agricole către...
0
119
article image
Rusia, pregătită pentru discuţii cu UE şi Ucraina despre...
0
86
article image
ONU solicită Ucrainei să aprobe o lege privind...
0
65