main logo
842

Veste nouă pentru fumători: UE interzice mentolul și aromele din țigări

Vești noi pentru fumătorii care preferă țigările mentolate! Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat interzicerea comercializării lor pe toate piețele UE.

Veste nouă pentru fumători: UE interzice mentolul și aromele din țigăriFoto: publika.md

Hotărârea este o consecință a Directivei UE privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive - TPD), care a devenit aplicabilă în statele UE începând cu 2016 și care prevede interzicerea țigărilor și a tutunului pentru rulat (Roll Your Own) cu arome specifice, care dau un miros și gust diferite de cele de tutun, transmite Știri.md cu referire la a1.ro

Pentru țigările mentolate, această interdicție se va aplica efectiv începând cu 20 mai 2020.

Ce implică această schimbare?

Pe scurt, țigările mentolate și cele cu capsulă cu mentol vor fi scoase definitiv de pe piețele UE, inclusiv de la punctele de vânzare duty free, începând din 20 mai 2020, ca urmare a Directivei privind produsele din tutun. Este vorba despre un plan care s-a desfășurat în mai multe etape, interzicerea țigărilor mentolate și a celor cu capsule reprezentând ultimul pas.

Directiva a intrat în vigoare pe 19 mai 2014 și a devenit aplicabilă în statele membre UE începând cu 20 mai 2016. Interzicerea aromei de mentol din țigări devine astfel o nouă măsură care se concretizează ca urmare a acestei reglementări.

Există și excepții de la interdicția mentolului?

Da, alte produse din tutun, în afară de țigări și tutun pentru rulat, sunt exceptate de la această interdicție a aromelor caracteristice. Este vorba de dispozitivele care încălzesc tutunul (cum sunt IQOS și Glo, de exemplu) și de țigările electronice, care vor putea utiliza în continuare aroma de mentol în componența lor.

Practic, în momentul de față, interdicția UE a mentolului se aplică numai țigaretelor și tutunului pentru rulat.

Reglementări speciale

Important de precizat este și faptul că, deși dispozitivele heat-not-burn și țigările electronice cu lichid nu sunt vizate de interdicția UE, fiecare țară poate avea reglementările proprii. De asemenea, utilizarea aromelor din țigările electronice ține de reglementările naționale ale fiecărui stat membru UE în parte. În acest context, unele au început deja să interzică folosirea anumitor arome.

În concluzie, interdicția UE privind mentolul din țigările clasice este o nouă măsură menită să descurajeze fumatul și să încurajeze renunțarea la fumat. Dacă aceste acțiuni nu sunt o opțiune viabilă, cei care aleg să fumeze în continuare au posibilitatea de a face pasul către alternative.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării