main logo
433

Vershbow: Marele acord cu Rusia al lui Trump este de fapt o mare iluzie

Președintele Trump din nou începe să vorbească despre un summit cu Vladimir Putin. Se pare că el încă mai crede că dacă se va afla în aceeași cameră cu președintele rus va reuși să încheie cu el ”marele acord”.

Vershbow: Marele acord cu Rusia al lui Trump este de fapt o mare iluzie

Dar ”marele acord” este o mare iluzie”, scrie fostul secretar general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, în paginile The Washington Post.

Potrivit lui Vershbow, toată lumea ar dori să se oprească deteriorarea relațiilor dintre Washington și Moscova. Dar numai dorința nu este suficient. Contradicțiile fundamentale nu pot fi depășite cu ușurință. Îmbunătățirea relațiilor pe termen lung nu poate fi realizată ascunzând sub covor contradicții sau „aruncând țări suverane, precum Ucraina, sub roțile autobuzului”. Acest lucru se poate realiza numai dacă Occidentul menține ferm principiile sale și insistă asupra schimbărilor de comportament al Rusiei, transmite Știri.md cu referire la paginaderusia.ro.

”Anexand în mod ilegal Crimeea, războiul nedeclarat în estul Ucrainei și ocupand mari parti din Georgia și Moldova, Rusia lui Putin a rupt setul internațional de reguli și s-a poziționat ea însăși în mod clar ca o putere revizionistă, care submineaza baza pentru cooperare în domeniul securității europene“, – spune autorul.

El este convins că Kremlinul nu se află în Siria ca sa lupte impotriva „Statului islamic“, ci ca să întăreasca regimul lui Assad și sa ofere un cap de pod strategic Iranului, o amenințare din ce în ce mai mare pentru Israel.

”Moscova s-a retras din anumite acorduri de control al armamentului și a încălcat grav altele, inclusiv Tratatul INF din 1987. Președintele rus a încercat sistematic să intervină în alegerile occidentale și să discrediteze organizațiile democratice, inclusiv NATO și UE”, continua diplomatul.

„Cu alte cuvinte, Putin contrapune interesele Rusiei Occidentului și nu este interesat de un compromis in problemele care ne privesc. În primul rând, ostilitatea lui este dictată de politica internă. Moscova se teme de invazia ideilor și valorilor occidentale, precum și de potențialul lor de a ”infecta” însăși Rusia și, în cele din urmă, sa submineze regimul”, crede Vershbow.

În opinia dipomatului, toate acestea înseamnă că Kremlinul și mașina sa de propagandă vor continua să descrie Rusia ca pe o „cetate asedită”. O țară care se opune „Occidentului rusofob ostil, ce încearcă să ”slăbeasca Rusia și să nu o recunoască ca mare putere”.

O astfel de „mentalitate de asediu” nu va disparea din Rusia în viitorul apropiat. Autoritățile ruse nu vor putea să ridice standardele de viață fără reforme fundamentale. Dar aceste reforme vor necesita liberalizarea regimului, cu care Putin nu este de acord, este convins Vershbow.

„În aceste condiții, trebuie să renunțăm la fantezia despre ”marele acord” cu Putin de dragul răbdarii strategice. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru într-un timp scurt – sa se monitorizeze competiția și să se reduca riscul de conflict direct atât cu ajutorul unei descurajari hotărâte, câr și prin utilizarea instrumentelor Războiului Rece, inclusiv controlul armelor și transparență în domeniul militar”, – subliniază autorul.

Răbdarea strategică nu înseamnă că țările occidentale ar trebui să stea cu mâinile în sân. Ele trebuie să-și protejeze valorile și să sprijine ce a mai rămas din societatea civilă în Rusia. Ele trebuie să participe la un dialog cu guvernul rus și să încerce să coopereze în puținele chestiuni care coincid cu interesele părților, inclusiv situația din peninsula coreeană.

„Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, trebuie să ne așteptăm ca Rusia sa fie înclinata să joace un rol distructiv – va încerca sa reduca influența Statelor Unite, în loc sa caute soluția câștigătoare pentru toate părțile. Poate că va trebui să așteptăm ca Putin să părăsească scena înainte ca relațiile noastre cu Moscova să se îmbunătățească cu adevărat”, spune Vershbow.

Potrivit diplomatului, toate cele de mai sus nu înseamnă deloc că Trump nu ar trebui să se întâlnească cu Putin în lunile următoare. Dar președintele american ar trebui să caute nu doar „oportunitati bune de imagine”, ci ceva mult mai mult. Prin urmare, înainte de stabilirea datei pentru summit, șeful Casei Albe trebuie să se asigure că guvernele celor două țări sunt de acord să se înțeleaga pe o serie de probleme reale.

De exemplu, sa reduca riscul unui conflict militar accidental: Washingtonul poate convinge Moscova să reducă numărul exercițiilor militare din Europa. Se poate sugera consolidarea dialogului dintre NATO și Rusia, precum și extinderea schimbului de informații privind amenințările teroriste. Ar fi necesar sa se asigure accesul inspectorilor SUA la facilități militare rusești și viceversa, pentru a risipi îndoielile de ambele părți privind încălcările Tratatului INF, „înainte ca acest acord istoric să se prăbușească“. Putem apela chiar și la un armistitiu al atacurilor cibernetice bilaterale asupra infrastructurii critice și a sistemului electoral, dar sa nu ne așteaptăm ca Rusia să recunoasca ca s-a amestecat în alegerile din 2016“, sugerează autorul.

„Acordurile privind aceste etape nu vor transformă radical relațiile. Dar pot opri deteriorarea situației și pot crea spațiu pentru rezolvarea unor probleme mai complexe, inclusiv retragerea Rusiei din estul Ucrainei. Poate că o astfel de abordare metodică a summit-ului este contrara instinctului lui Trump, dar rezultatele vor fi mult mai semnificative decât cele obtinute la Singapore”, conchide Alexander Vershbow.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării