main logo
330

Venezuela: Un cunoscut ziarist a fost reținut de serviciile secrete

Un jurnalist venezuelan celebru, care scria despre escaladarea crizei politice și întreruperea electricității, a fost reținut de serviciile secrete, declanșând o reacție internațională, scrie The Guardian.

Venezuela: Un cunoscut ziarist a fost reținut de serviciile secrete

Luis Carlos Díaz a fost dat dispărut la ora 17:30, luni, după ce a părăsit postul de radio la care lucra în capitala Caracas, transmite Ştiri.md cu referire la hotnews.ro.

Pe Twitter au fost demarate campanii pentru găsirea acestuia. La începutul zile de marți, colegii jurnalistului au confirmat că acesta a fost luat de membrii temutului serviciului de informații din Venezuela, Sebin.

Uniunea Națională a Angajaților din Presă din Venezuela a declarat că agenții au intrat în casa lui Díaz cu puțin timp înainte de zori, confiscând computerele și stick-urile de memorie.

Díaz este deținut acum în vestita închisoare politică El Helicoide.

Luz Mely Reyes, un jurnalist venezuelan, a declarat pentru The Guardian că arestarea colegului său a face parte dintr-un război împotriva presei declanșat de președintele Nicolás Maduro.

"Cred că unul dintre lucrurile pe care [Maduro] încearcă să le realizeze este acela de a intimida [jurnaliștii] și de se a asigura că poveștile despre ceea ce se întâmplă în Venezuela nu sunt spuse", a spus Reyes.

Săptămâna trecută, cu o zi înainte ca o mare parte din Venezuela să fi fost paralizată de o imensă pană de curent, un jurnalist american independent care lucrase pentru Daily Telegraph a fost deportat după ce a fost ridicat de la domiciliul său din Caracas.

Un jurnalist german de dreapta, Billy Six, a relatat că a fost ținut în El Helicoide când a fost reținut pentru suspiciunea de spionaj, anul trecut.

Detenția lui Díaz - pe care autoritățile încă nu o au explicat-o - a declanșat reacții atât în Venezuela cât și în afara ei, Guaidó denunțând "persecuția" lui Maduro împotriva jurnaliștilor.

În timpul unei scurte conversații, în primele ore ale zilei de marți, Díaz îi spunea lui Naky Soto, soția sa, tot jurnalistă, că a fost arestat în apropierea ambasadei coreene din Caracas în timp ce mergea pe bicicletă spre acasă.

Agenții au declarat că este suspectat de "infracțiuni IT".

Vinerea trecuta, Diosdado Cabello, mâna dreaptă a lui Maduro, a publicat un videoclip pe Twitter în care insinua că Díaz a făcut parte dintr-un complot susținut de SUA, care avea ca scop distrugerea rețelei electrice a Venezuelei.

Reyes a spus că se teme că arestarea lui Díaz nu va fi ultima, deoarece situația politică din Venezuela s-a deteriorat. "Acesta nu este un joc - este o situație foarte gravă care ne pune în alertă".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării