main logo
490

Venezuela: Nicolas Maduro a depus jurământul ca preşedinte reales

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a depus jurământul joi, la patru zile după un scrutin contestat de comunitatea internaţională, pentru al doilea mandat de şase ani care va începe însă abia la 10 ianuarie 2019.

Venezuela: Nicolas Maduro a depus jurământul ca preşedinte reales

"Jur în faţa acestei puteri a Adunării constituante atotputernice, în faţa Constituţiei (...), în faţa poporului venezuelean că voi respecta şi voi face să fie respectată Constituţia şi să duc la îndeplinire toate schimbările revoluţionare", a declarat şeful statului în faţa Constituantei, alcătuită numai din partizanii săi, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

La putere din 2013, liderul socialist a afirmat că aceste "schimbări" vor duce Venezuela spre "pace, prosperitate şi fericirea poporului nostru".

Nicolas Maduro a depus jurământul în faţa lui Delcy Rodriguez, preşedinta Adunării constituante care a decis să devanseze alegerile prezidenţiale din decembrie în mai.

"Juraţi să consolidaţi caracterul antiimperialist şi antioligarhic al revoluţiei bolivariene şi caracterul socialist al acestui proces în profundă transformare", l-a întrebat Delcy Rodriguez pe şeful statului care şi-a reiterat fidelitatea faţă de mentorul său defunct, Hugo Chavez, preşedinte al ţării între 1999 şi 2013.

Cu puţin înainte de învestitură, Constituanta a aprobat prin aplauze un decret care subliniază că noul mandat va începe, după cum era prevăzut, la 10 ianuarie şi se va încheia în 2025.

Alegerile prezidenţiale de duminică, boicotate de opoziţia care a denunţat o "farsă", au fost câştigate de Nicolas Maduro cu 68% din voturi, urmat de principalul său adversar, Henri Falcon, cu 21,2%.

Scrutinul a fost criticat vehement de comunitatea internaţională, în special de Uniunea Europeană care a denunţat o serie de nereguli.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării