main logo
519

Venezuela exportă sute de tone de cocaină, cu avioane de unică folosinţă

O anchetă CNN a dezvăluit dimensiunile uriaşe ale traficului de cocaină din Venezuela, patronat, se pare, chiar de regimul Maduro.

Venezuela exportă sute de tone de cocaină, cu avioane de unică folosinţă

Investigaţia CNN a descoperit cum cocaina este produsă în Columbia, apoi adusă în Venezuela, de unde este transportată cu avioanele de traficanţi care beneficiază de complicitatea autorităţilor, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro

Un oficial american a declarat că traficul este atât de probabil încât adeseori aeronavele folosite pentru a transporta drogurile sunt abandonate sau distruse după un singur zbor.

Ruta avioanelor porneşte din nord-vestul Venezuelei şi se termină în regiuni izolate din Guatemala, Honduras sau Caraibe, de unde drogurile sunt trimise în Statele Unite. 

Doar în 2018, traficanţii din Venezuela ar fi adus din Columbia 240 de tone de cocaină, potrivit celor mai modeste estimări ale agenţilor anti-drog din SUA. O astfel de cantitate ar putea aduce profituri de aproximativ 39 de miliarde de dolari.

Printre cei implicaţi în trafic s-ar număra Tareck El Aissami, fost vicepreşedinte şi actual ministru al industriilor în Venezuela, acuzat oficial în SUA pentru că ar fi pus la cale transportul a peste o tonă de cocaină. Şi preşedintele parlamentului, Diosdado Cabello, numărul 2 al regimului Maduro, a fost sancţionat de americani pentru rolul pe care l-ar juca în traficul de droguri.

Investigaţia CNN a dezvăluit că doar în regiunea Zulia din Venezuela ar exista 50 de piste clandestine pentru avioanele care transportă droguri, iar în ultimele luni, în jur de 30 de avioane în astfel de operaţiuni s-ar fi prăbuşit. 

Este vorba în general de aeronave vechi, cumpărate la licitaţie în SUA prin firme paravan. Chair şi în cazul incidentelor aeriene, cartelurile apelează la localnici pentru a recupera încărcătura.

Autorităţile columbiene încearcă să pună capăt traficului se tem să survoleze zona de la graniţa cu Venezuela, deoarece traficanţii, care dispun de mitraliere grele, doboară elicopterele militare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării