main logo
711

Vedete care au colaborat în Al Doilea Război Mondial cu predecesorul CIA

Oficiul Serviciilor Strategice (OSS) a fost o agenție de informații de război a Statelor Unite, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și un predecesor al Agenției Centrale de Informații (CIA).

Vedete care au colaborat în Al Doilea Război Mondial cu predecesorul CIA

OSS a fost înființată pentru a învinge Axa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Puterile Axei au fost națiunile care au luptat contra Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Cele trei puteri principale ale Axei, care luptau împotriva aliaților, au fost Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă, care se numeau, Axa Roma-Berlin-Tokyo. 

Printre spionii, sabotorii și oamenii puternici care au colaborat cu OSS au fost câteva dintre numele de frunte ale Hollywoodului, scrie Business Insider. 

Când William „Wild Bill” a creat Biroul Serviciilor Strategice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, el a căutat să creeze o ținută inteligentă cu adevărat unică ale cărei rânduri includeau grupuri de spioni și sabotori mai puțin suspecți cu misiunea de a aduna informații pentru cauza Aliaților. 

Acest precursor al Agenției Centrale de Informații din zilele noastre a inclus un număr de agenți celebri.

1. John Wayne 

Că un asemenea susținător a servit în armată pare ciudat. I se părea ciudat și lui. De fapt, serviciul său (sau lipsa acestuia) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Dar când a murit, printre documentele sale personale a fost găsit un certificat, de la William Donovan, comandantul OSS, mulțumindu-i pentru serviciul acordat biroului.

2. Moe Berg 

Celebrul jucător de baseball Moe Berg a fost probabil unul dintre cei mai strălucitori americani care au trăit vreodată. Iar serviciul său pentru OSS a fost de neprețuit. 

A mers personal în Norvegia ocupată, pentru dărâma o uzină nazistă de apă grea, în încercarea de a împiedica Al Treilea Reich de ambițiile sale nucleare. 

Dar cel mai valoros serviciu al lui Berg a fost surprinderea și filmarea unor ținte japoneze, în timpul unei călătorii dinaintea unei partdie de baseball. Imagini pe care le-a oferit fericit autoritățile americane.

3. Marlene Dietrich 

Actrița și cântăreața Marlene Dietrich (FOTO), prima artistă germană care a ajuns celebră în Hollywood, îl ura pe Adolf Hitler cu mult înainte ca Statele Unite să intre în Al Doilea Război Mondial. 

După ce și-a oferit salariul de la Hollywood, pentru a-i ajuta pe evrei să scape de persecuții, ea a renunțat la cetățenia germană. 

În timpul războiului, ea a făcut multe călătorii pe frontul trupelor și chiar s-a spus că a văzut mai multă acțiune decât generalul Eisenhower. 

Dwight David Eisenhower, general și om politic republican american, a fost comandant suprem al armatelor aliate debarcate în Nordul Africii (1943), în Sicilia (1943) și în Vestul Europei (1944 – 1945). 

A fost primul comandant suprem al forțelor armate ale NATO (1949 – 1952) și președinte al SUA între anii 1953 și 1961.

OSS a recrutat-o pe Marlene Dietrich pentru a înregistra cântece de propagandă în limba germană, pentru a demoraliza inamicul.

4. Julia Child 

Înainte de a începe să servească bucătăria franceză, cheful de televiziune Julia Child a servit libertatea franceză cu OSS. Și-a început cariera lucrând direct pentru Donovan, scriind numele agenților pe fișele index. De asemenea, a lucrat ca șef al registrului OSS din Ceylon (Sri Lanka), memorând fiecare mesaj care trecea prin biroul ei. 

5. John Steinbeck 

Autorul cărții „Șoareci și oameni” și corespondentul celui de-al doilea război mondial a fost unul dintre primii recruți pentru Oficiul Serviciilor Strategice. În 1942, Steinbeck a scris „The Moon is Down” ca o piesă epică a propagandei pro-norvegiene, care s-a tradus în Rezistența daneză.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării