main logo
638

Vacanță de coșmar pentru românii blocați în Samothraki

O vacanță care a început frumos în însorita Grecie capătă accente dramatice pentru sute de români blocați pe Insula Samothraki din nordul țării.

Vacanță de coșmar pentru românii blocați în SamothrakiFoto: captură video

De patru zile, niciun feribot nu a mai adus turiști pe continent, iar cei ce și-au terminat concediile nu pot pleca acasă, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Inițial au aflat că s-a stricat ambarcațiunea, pentru ca marți să li se spună că bate prea tare vântul. Mulți dintre ai noștri au rămas fără bani și au fost cazați de autorități în școli. Pentru ca totul să arate ca un coșmar, luni seară un incendiu violent a izbucnit în port.

Cristian și Lili sunt doar doi dintre sutele de români blocați pe insula Samothraki. Au mers acolo pe post de ghizi, împreună cu alți 12 turiști, ca să escaladeze vârful Fengari. 

Trebuiau să se întoarcă luni, însă ajunși în port, au constatat cu stupoare că niciuna dintre nave nu pleacă spre continent.

Cristi Minculescu, turist: „Deja se știa că nu se va circula cu feribotul, pentru că e stricat și al doilea. A venit unul închiriat. Nu a putut să acosteze în port din cauza mărimii și din cauza valurilor. Mașinile, da, sunt în port. Cred că duminică seară le-am dus noi. Alții le duseseră inaintea noastră”.

Oamenii au fost nevoiți să-și prelungească șederea. Cei care mai aveau bani și-au luat încă una, două sau chiar trei nopți de cazare. Alții, mai puțin norocoși, au dormit fie pe jos, fie în mașinile parcate chiar în portul din Samothraki.

Lili Minculescu, turistă: „Situația este oarecum împărțită între persoane care au ajuns cu bugetul la limită și acolo automat s-a instalat și starea de panică, și persoane care mai au ceva rezerve și încă își mai permit să-și păstreze optimismul. 

Beneficii din partea hotelierilor nu au fost, pentru că au profitat de aceste zile ca omul să te stoarcă de ultimul bănuț și să le acopere și lor parte din pierderi, pentru că au fost. 

De la minsiunea consulară am mai primit informații că ar exista 5-6 taverne care sunt dispuse să ofere câte o masă gratuită turiștilor, dar să știți ca au fost colegi de-ai noștri din grup care au mers la acele taverne și nu au beneficiat de acest discount, de acest beneficiu”.

Cristi Minculescu, turist: „Toată lumea cred că a cheltuit bani în plus. Mai puțin cei care au dormit în mașini, dar și cei din mașini au trebuit să mănânce și fiecare și-a cheltut banii. Bani în plus”.

Autoritățile au încercat să-i liniștească pe turiști și le-au promis că vor trimite miercuri o navă rapidă, de mici dimensiuni, care va efectua mai multe curse dinspre insulă spre continent. 

Aceasta ar urma să preia câte 40 de mașini și 150 de oameni. Deocamdată, acest lucru nu este posibil din cauza valurilor mari, cauzate de vântul puternic.

Sorin Ion, turist: „Pe de o parte, ni se spune că e vorba despre vânt, care, într-adevăr, e foarte puternic aici. Pe de altă parte, că s-au stricat motoarele feriboturilor. E ciudat să se strice la două în același timp. Dar, în fine, luăm informațiile așa cum sunt. De fapt, comunicarea lasă de dorit”.

Ministerul Afacerilor Externe nu a transmis până acum un comunicat oficial de presă. Pe pagina ministerului, însă, turiștii au fost informați de acum patru zile de această situație.

Încă de vinerea trecută, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost publicată o informație de călătorie care îi anunță pe turiștii români că circulația spre insula Samothraki este întreruptă temporar, din cauza unei defecțiuni apărute la nava ce asigura transportul pe mare al autovehiculelor. Tot acolo sunt afișate și numerele de telefon la care românii blocați pe insulă pot să ceară asistența consulară.

Turiștii aflati pe insula Samothraki, în mare parte greci și români, s-au confruntat luni și cu un incendiu de vegetație izbucnit chiar în port.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării