main logo
781

Vaca ar putea deveni cel mai mare mamifer terestru

Migraţia oamenilor din Africa, în urmă cu mii de ani, a contribuit la dispariţia animalelor terestre mari, o tendinţă de micşorare a dimensiunii acestora de-a lungul timpului care, dacă va continua, ar putea face ca în câteva secole vaca să devină cel mai mare mamifer de pe uscat, se arată într-un studiu publicat joi, citat de Reuters.

Vaca ar putea deveni cel mai mare mamifer terestruVaca ar putea deveni cel mai mare mamifer terestru

Răspândirea din Africa a hominizilor - primii oameni şi a strămoşilor lor precum neandertalienii - a coincis cu dispariţia mamiferelor mari precum mamutul, tigrul preistoric smilodon şi glyptodonul, o vieţuitoare asemănătoare cu un tatu de astăzi, însă de dimensiunea unei maşini.

"Se remarcă un tipar foarte clar a extincţiei asociată dimensiunii ce a survenit migraţiei hominizilor din Africa", a declarat pentru sursa citată autoarea studiului publicat în jurnalul Science, Felisa Smith de la Universitatea New Mexico.

Oamenii ar fi vizat cu predilecţie speciile mari pentru carnea lor, iar vieţuitoarele mai mici, precum rozătoarele, au scăpat, se arată în raportul care a cercetat aceste tendinţe din ultimii 125.000 de ani.

În America de Nord, spre exemplu, masa corporală medie a mamiferelor terestre s-a micşorat la 7,6 kilograme de la 98 de kilograme după sosirea oamenilor.

În cazul în care această tendinţă va continua, "în câteva sute de ani cel mai mare mamifer de pe Pământ ar putea fi foarte bine o vacă domestică de circa 900 de kilograme", a notat echipa de cercetători din Statele Unite.

Potrivit Agerpres, acest lucru ar presupune extincţia vieţuitoarelor mari precum elefanţii, girafele şi hipopotamii.

În luna martie, ultimul exemplar mascul de rinocer alb nordic a murit în Kenya.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării