main logo
739

Uzbekistan: Regiunea Mării Aral încearcă să devină o destinație turistică

Deși e un dezastru ecologic fără precedent, regiunea Mării Aral încearcă să devină una dintre destinațiile atractive pentru turiștii dornici de aventură și senzații tari.

Uzbekistan: Regiunea Mării Aral vrea să devină o destinație turistică

Pe locul unde se află marea, cândva a patra rezervă de apă din lume, acum este un peisaj dezolant, unde turiștii vin să vadă care sunt urmările agriculturii forțate din perioada sovietică. Corespondentul nostru, Liviu Iurea, descrie atmosfera de acolo, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Turiștii se plimba acum pe fundul unei mări. În anii '60, aici totul era plin de apă. Sovieticii însă și-au dorit producții record de bumbac în Uzbekistan, așa că râurile care alimentau Marea Aral au fost deturnate pentru proiecte de irigație.

Moynaq era un port la Marea Aral. Treptat, oamenii au început să părăsească orașul din cauza problemelor ecologice și economice. Puținele familii care au rămas se gândesc cum să încropească o afacere.

Gulchekhra Khujamuratova - administrator Hotel Muynaq: "Anul trecut am luat un credit de 6.000 de dolari pentru a extinde afacerea noastră. Aşa că am reuşit să mai construim câteva camere de hotel pentru turişti. Este greu sa popularizezi locuri dintr-o zonă afectată de un dezastru ecologic."

Anton - turist din Rusia: "Sunt locuri pitoreşti, mai aproape de natură. De aceea acum mergem să vedem ce a mai rămas din Marea Aral."

În 2017, președintele Uzbekistanului a emis un decret prin care încurajează micile afaceri de familie. Așa au apărut și suvenirurile din regiunea Marii Aral.

Mekhriban Kusikheeva, angajat la țesătorie: "Numărul angajaţilor este în creştere.  Coasem emblema orasului Moynaq, este renumit prin peştele său.  Facem poşete, genţi, băscuţe."

La intrarea în oraș, turiștii pot vedea pe harta cum arăta zona, plină de apă, în anii '60 și cum arată acum.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării