main logo
377

Ursula von der Leyen cere României mai multe nume pentru comisarul european

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat, luni, că solicitarea președintelui ales al CE Ursula von der Leyen rămâne aceeași, în sensul de a avea mai multe nume, nominalizări pentru poziția de comisar european, chiar dacă situația politică din România s-a schimbat.

Ursula cere României mai multe nume pentru comisarul european

„Poate că situaţia politică din România s-a schimbat, dar solicitarea preşedintelui ales al Comisiei a rămas aceeaşi: mai multe nume / nominalizări ar ajuta să se ajungă la o decizie, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

De aceea, preşedintele ales este în contact cu omologii români”, a afirmat, luni la Bruxelles, purtătorul de cuvânt Mina Andreeva.

Referitor la o posibilă amânarea începerii mandatului noii echipe a Comisiei Europene, Mina Andreeva a afirmat că nu poate prezenta un calendar, deoarece depinde de nominalizările pe care le vor face cele trei țări, România, Ungaria și Franța, care trebuie să propună comisari UE.

„În legătură cu amânarea, am avut această discuţie vineri. Nu vă pot spune un calendar, deoarece acum depinde, în mare măsură, de cele trei ţări, Ungaria, Franţa şi România, să propună nume de potenţiali candidaţi pentru Comisie. 

Aceştia trebuie să treacă prin etapa interviurilor cu preşedintele ales, care trebuie să îi propună în calitate de comisari desemnaţi, să fie de acord Consiliul, apoi mingea ajunge la Parlamentul European, care îi audiază. Deci toate acestea se află în mâinile celor trei state şi ale PE. 

Parlamentul trebuie să voteze întregul colegiu de comisari, deci el decide care e calendarul şi trebuie să îl comunice”, a conchis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a spus că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, a declarat sâmbătă David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Surse europene au precizat pentru Mediafax, că reprezentanții Comisiei Europene vor continua contactele cu autoritățile române, la fel cum vor continua și cele cu Ungaria și Franța privind nominalizarea pentru funcția de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competențele necesare, aspectele ce țin de integritate și inclusiv paritatea femei și bărbați în noua Comisie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Anterior moțiunii de cenzură adoptate de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării