main logo
479

Ungaria: Rezultatele finale arată un triumf al opoziției în alegerile locale

Partidele de opoziție din Ungaria au înregistrat câteva victorii majore în alegerile locale desfășurate duminică, acest rezultat fiind o lovitură pentru partidul conservator-naționalist Fidesz al premierului Viktor Orban, după cum arată rezultatele finale.

Ungaria: Rezultatele arată un triumf al opoziției în alegerile locale

Opoziția față de premierul Orban, aflat la putere din 2010, a câștigat câteva funcții cheie, inclusiv postul de primar al Budapestei, transmite Știri.md cu referire la fluierul.ro.

În capitală, Gergely Karacsony l-a învins pe primarul în funcție Istvan Tarlos, candidatul Fidesz, cu 50,1% la 44,1% din voturi, au anunțat luni autoritățile electorale, după numărarea tuturor buletinelor.

Opoziția, care a lăsat deoparte divergențele și pentru prima dată a format o largă coaliție împotriva lui Orban, a obținut și 14 din cele 23 de posturi de primari în districtele budapestane, unde Fidesz deținea până acum 17.

Într-o declarație făcută duminică noaptea, Karacsony a vorbit despre 'un triumf istoric', ce arată că oamenii au vrut 'să-și revendice orașul' de sub autoritatea lui Orban.

Opoziția a înregistrat de asemenea succese la Pecs, Miskolc, Szombathely și Eger, precum și în alte localități unde candidații Fidesz au pierdut.

Viktor Orban a încercat să minimalizeze lovitura primită de partidul său, scoțând în evidență rezultatele mai bune ale Fidesz în mediul rural. 'Fidesz este în continuare forța politică conducătoare în țară', le-a declarat premierul susținătorilor săi.

Rezultatele de duminică sugerează că autoritatea lui Orban asupra media și a altor instituții din Ungaria, care l-a plasat în conflict cu Uniunea Europeană, ar putea începe să slăbească.

Observatorii au atribuit aceste rezultate eforturilor partidelor de opoziție, care au lăsat deoparte diferențele și au prezentat candidați comuni în multe localități.

'Mitul că sistemul lui Orban este invincibil s-a sfârșit', a scris într-un comentariu site-ul index.hu, cu poziții critice față de guvern.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării