main logo
355

Ungaria negociază cu Moscova achiziția de cantități suplimentare de gaze

Ungaria vrea să achiziționeze 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus față de contractele existente, iar o parte din acestea vor veni din Rusia, a anunțat ministrul maghiar de Externe.

Ungaria negociază cu Moscova achiziția de cantități suplimentare de gaze

Pentru a consolida securitatea energetică a ţării, Guvernul Ungariei poartă negocieri pentru achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus faţă de cantităţile care se regăsesc deja în contractele încheiate pe termen lung, a anunţat ministrul maghiar de Externe şi al Comerţului Exterior, Peter Szijjarto, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Negocierile în acest sens sunt în curs de desfăşurare, atât în direcţia est, cât şi în direcţia vest și se speră că în a doua jumătate a săptămânii în curs vor putea fi oferite mai multe informaţii cu privire la rezultatele acestora, a mai spus ministrul.

Chiar dacă oficialul maghiar nu a rostit numele Rusiei, negocierile din ”direcția est” se referă, cel mai probabil, la Gazprom, cu care Ungaria a semnat anul trecut un contract pe termen lung, prin care va primi câte 4,5 miliarde de metri cubi de gaze în următorii 15 ani.

Ministru: Securitatea energetică, o problemă strategică, de siguranță națională

Negocierile Ungariei cu Gazprom vin în condițiile în care aproape toată Europa a renunțat la gazele rusești și traversează o criză energetică fără precedent.

Ministrul maghiar a amintit, de altfel, că anul trecut şi acum doi ani, jucătorii de pe piaţă au încercat să îl descurajeze cu privire la încheierea unui contract pe termen lung cu Rusia, considerând că aprovizionarea cu gaze poate fi asigurată şi fără acest lucru.

Cu toate acestea, el a insistat întotdeauna că securitatea energetică a ţării reprezintă o problemă strategică, de siguranţă naţională, motiv pentru care au fost semnate contracte pe termen lung, atât cu Gazprom, cât şi cu Shell, a explicat Szijjarto.

”Dacă nu a fi încheiat aceste contracte, Ungaria ar avea acum mari probleme”

“Dacă nu am fi încheiat aceste contracte, Ungaria ar avea acum mari probleme, pentru că piaţa europeană a gazelor naturale se confruntă cu o serie de lipsuri “, a afirmat ministrul, adăugând că datorită contractelor pe termen lung, aprovizionarea cu energie are o bază sigură.

Peter Szijjarto a explicat că din cauza războiului trebuie să ne pregătim şi pentru întreruperi şi probleme în aprovizionarea Europei de Vest, adică “trebuie să stocăm o cantitate de gaze naturale cât mai mare posibilă”.

Din acest motiv s-a decis ca Ungaria să achiziţioneze gaze naturale şi peste cantitatea stabilită în contractele pe termen lung, a mai spus oficialul maghiar, potrivit căruia Gazprom a livrat la termen până acum.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării