main logo
447

Un tribunal din Italia a decis: Ferrari 250 GTO e operă de artă

Companiile interesante să producă modele replică ale foarte cunoscutului Ferrari 250 GTO nu vor mai putea face asta. De ce? Un tribunal italian a decis ca modelul clasic Ferrari este o "operă de artă".

Un tribunal din Italia a decis: Ferrari 250 GTO e operă de artăFoto: cars.ro

Presa de specialitate susține că totul a plecat de la o plângere făcută de cei de la Ferrari la un tribunal comercial din Bologna. 

Gigantul italian a deschis o acțiune împotriva unei companii din Modena, care avea în plan construirea unor replici 250 GTO.

Producătorul a depus o petiție legată de drepturile asupra designului și ale proprietății intelectuale ale modelului, solicitând ca acestea să fie recunoscute oficial.

Tribunalul comercial a decis în favoarea producătorului italian de mașini sport, hotărând că modelul Ferrari 250 GTO este o "operă de artă" și nu poate fi copiat sau reprodus.

În decizia sa finală, tribunalul susține că "personalizarea liniilor mașinii sau elementele estetice care fac din modelul 250 GTO o mașină unică și recognoscibilă" este strict interzisă. Mai mult, judecătorul a enumerat, printre motive, și "numeroasele premii" pe care masina le-a câștigat de-a lungul deceniilor.

Să ne amintim ca producătorul italian a construit doar 36 de exemplare originale Ferrari 250 GTO, dar industria modelelor replică ale acestui clasic este și mai prolifică.

Nu știm dacă super-producătorul din Modena s-a plâns și în legatuă cu asta dar, și suntem absolut siguri, are legatura cu procesul în sine.

Din acest moment, toți cei care se gândesc să construiască replici ale acestui model nu vor mai putea face asta fără să încalce hotărârea judecătorească și să aibă de-a face cu legea.

Modelul Ferrari 250 GTO e văzut de toată lumea ca cel mai valoros model de serie construit vreodată și anul trecut, în luna august, un exemplar construit în 1962 a fost vândut, la licitație, pentru suma de 48.405.000 dolari.

Ce înseamnă asta? Pur și simplu, mașina valoarează mai mult decât greutatea ei în aur.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării