main logo
539

Un trib amazonian blochează planurile companiilor petroliere

Planeta noastră se confruntă cu o adevărată criză și este ceva la care nu pute închide ochii, deoarece natura se va dezbina.

Un trib amazonian blochează planurile companiilor petroliereFoto: tabu.ro

Toți ar trebui să facem ceva să ne salvăm planeta, să salvăm în special pădurile tropicale, deoarece acestea sunt esențiale pentru a susține viața pe Terra. Pădurea tropicală generează tot oxigenul pe care-l respirăm, dar din păcate e ținta companiilor care urmăresc s-o distrugă pentru a extrage resursele naturale, transmite Știri.md cu referire la tabu.ro.

Pădurea tropicală deține tot mai mică de la an la an ca urmare a distrugerii. Recent, un trib amazonian din Ecuador a făcut ceva în legătură cu această criză. 

Tribul indigen Waorani locuiește de secole în Ecuador. În ultimii ani oamenii din această comunitate ancestrală au fost implicați într-o bătălie legală cu o mare companie petrolieră pe care toată lumea a crezut-o fără speranță.

Guvernul ecuadorian intenționa să foreze petrol într-o zonă care urma să distrugă câteva zeci de hectare de pădure tropicală. 

Dar tribul Waorani, care trăiește în Pastaza, o zonă care urma să fie afectată, a pus capăt planurilor. Comunitatea a reușit să blocheze procesul de licitare a petrolului după ce guvernul a decis să deschidă aproximativ 180.000 de hectare de pământ pentru explorare.

„Astăzi ne-am protejat pădurea de la forarea petrolului; ne-am protejat apa de contaminare; ne-am protejat copiii de boală. Acesta este un precedent legal pentru drepturile indigene, dar lupta nu s-a sfârșit. Guvernul va face apel pentru că încă mai doresc petrolul de sub pământul nostru. Comunitățile indigene aflate de-a lungul Amazonului și din lume trebuie să lupte împreună pentru a-și proteja casele”, a declarat un purtător de cuvânt al tribului Waorani.

Tribul Waorani numără aproximativ 4.800 de persoane.

Această victorie reprezintă un pas important pentru siguranța pădurilor tropicale și pentru conservarea și protecția mediului, precum și a drepturile populațiilor indigene.

Pădurile sunt protejate conform Constituției Ecuadorului, care stabilește drepturile „inalienabile, inviolabile și indivizibile ale popoarelor indigene” de a-și păstra proprietatea pământurilor strămoșești și de a-și obține libertatea de a-și adjudeca“. Cu toate acestea, bogăția din subsol este deținută de stat. 

De asemenea, constituția consacră necesitatea consultării prealabile a oricăror planuri de exploatare a resurselor subterane, având în vedere impactul probabil asupra mediului și cultural asupra comunităților tribale.

Judecătorii au ordonat guvernului să efectueze o nouă consultare, aplicând standardele stabilite de Curtea Interamericană a Drepturilor Omului, cu sediul la San Jose.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării