main logo
276

Un studiu japonez susține teoria că apa ar fi ajuns pe Pământ prin intermediul asteroizilor

Analiza compoziției mostrelor de material aduse de pe asteroidul Ryugu de o misiune spațială japoneză acreditează teoria originii extraterestre a apei, potrivit unui studiu publicat luni în revista științifică Nature Astronomy.

Un studiu susține teoria că apa ar fi ajuns pe Pământ prin asteroiziFoto: Pixabay

Asteroizii de tip C, precum Ryugu, „bogați în substanțe volatile (capabile să se transforme cu ușurință din solide în gaze, n.r.) și organice (sau carbonice, n.r.), ar fi putut fi una dintre principalele surse de apă de pe Pământ”, potrivit studiului, la care au participat cercetători japonezi și străini, transmite Știri.md cu referire la G4media.ro.

„Aducerea pe Pământ de substanțe volatile, adică a materiei organice și a apei, este încă subiectul unei dezbateri considerabile”, se arată în studiu.

Dar substanțele organice identificate pe Ryugu „reprezintă probabil o sursă importantă de substanțe volatile”, pe lângă alte surse potențiale, cum ar fi vânturile solare, potrivit acelorași cercetători.

Particulele aduse de pe Ryugu „sunt, fără îndoială, printre cele mai puțin contaminate materiale din sistemul solar disponibile pentru studii de laborator, iar cercetările în curs de desfășurare pe aceste mostre valoroase vor extinde cu siguranță înțelegerea noastră asupra proceselor din sistemul solar timpuriu”, au spus ei.

Descoperit în 1999, Ryugu („Palatul Dragonului” în japoneză) se află la peste 300 de milioane de kilometri de planeta noastră și are un diametru de mai puțin de 900 de metri.

Oamenii de știință cred că o parte din materialul din acest asteroid a fost creat la aproximativ cinci milioane de ani după nașterea sistemului nostru solar și nu a fost supus la temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

În 2019, sonda japoneză Hayabusa-2 a reușit să colecteze 5,4 grame de rocă și praf negru de pe Ryugu, iar o capsulă care conținea această încărcătură excepțională s-a întors pe Pământ la sfârșitul anului 2020, cu promisiunea de a oferi noi indicii despre originea vieții pe Pământ.

În iunie, un alt studiu științific japonez a dezvăluit prezența în aceste mostre a aminoacizilor, molecule care stau la baza vieții, deoarece sunt capabile să formeze proteine prin combinarea lor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării