main logo
841

Un român și un sârb sunt acuzați în SUA de conspirație: Cum acționau

Un român și un sârb sunt acuzați în SUA că au făcut parte dintr-o conspirație ani de zile pentru a comite atacuri de tip „swatting” și amenințări cu bombă împotriva unor cetățeni americani, între care s-au aflat înalți responsabili guvernamentali, potrivit unui comunicat de presă al Biroului procurorului general al SUA, districtul Columbia.

Un român și un sârb sunt acuzați în SUA de conspirație: Cum acționauFoto: Imagine simbol

Thomasz Szabo, în vârstă de 26 de ani, din România, și Nemanja Radovanovic, 21 de ani, din Serbia, au fiecare un cap de acuzare pentru conspirație, 29 de acuzații de amenințări și informații false cu privire la explozibili și patru capete de acuzare pentru transmiterea de amenințări în comerțul interstatal și exterior, notează sursa citată, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Acuzațiile au fost anunțate miercuri de procurorul american Matthew M. Graves și de alți responsabili din domeniul justiției.

Potrivit rechizitoriului, Szabo, Radovanovic și alte persoane au făcut parte dintr-o conspirație care a început cel târziu în decembrie 2020 și a continuat până în ianuarie 2024. Conspiratorii au obținut informații personale de identificare, inclusiv adrese de domiciliu, pentru victimele lor, apoi au comis atacuri de tip „swatting” prin raportarea falsă a unor situații de urgență cu scopul de a provoca deplasarea poliției la domiciliul victimei. 

Szabo ar fi fost organizatorul și moderatorul unor grupuri de chat în care conspiratorii comunicau între ei, folosind diverse parole. 

Potrivit acuzării, inculpații au comis atacuri de tip „swatting” împotriva a 40 de persoane particulare și a 61 de oficiali, între care membri ai Congresului, oficiali de stat. Rechizitoriul susține de asemenea că inculpații au recurs la amenințări cu bombă care au vizat medii de afaceri, instituții religioase și o universitate. 

„Swatting nu este o farsă fără victime - pune în pericol oameni adevărați, risipește resurse prețioase ale poliției și provoacă traume emoționale semnificative”, a afirmat procurorul american Graves. „Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a-i găsi pe făptași și a-i trage la răspundere, indiferent unde s-ar afla”, a spus el. 

Acest caz este investigat de U.S. Secret Service Washington Field Office and Criminal Investigative Division și de alte autorități în domeniu. 

Autoritățile americane au beneficiat de asistență din partea biroului Secret Service din București, se arată în comunicat. 

Cazul este urmărit penal de procurorul adjunct Conor Mulroe. Un rechizitoriu este doar o acuzare și toți inculpații sunt prezumați nevinovați până când se dovedesc vinovați dincolo de orice îndoială în instanța de judecată.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării