main logo
385

Un producător de cașcaval vrea drepturi de autor asupra gustului

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins cererea unui producător olandez de cașcaval, care a acuzat un concurent că i-a încălcat dreptul de autor asupra gustului.

Un producător de cașcaval vrea drepturi de autor asupra gustuluiUn producător de cașcaval vrea drepturi de autor asupra gustului

Decizia a fost luată într-un litigiu dintre două companii olandeze care produc brânză topită. Compania Levola Hengelo a intentat un proces împotriva unui alt producător, Smilde, afirmând că acesta i-a copiat în mod necorespunzător produsele și i-a încălcat astfel dreptul de autor asupra gustului, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Prima instanță din Țările de Jos a respins cererea reclamantului, decizia rămânând neschimbată și după recurs. Ulterior, cauza a fost transmisă Curții de Justiție a UE, ca instanță ierarhică.

În cadrul litigiului, instanța europeană a ajuns la concluzia că gustul nu poate fi protejat prin dreptul de autor, deoarece nu poate fi definit cu precizie și obiectivitate. 

“Spre deosebire de astfel de forme clare și obiective de exprimare, precum lucrările literare, cele pictate, lucrările cinematografice sau muzicale, la care reclamantul s-a referit în argumentele sale, gustul este determinat în mare parte pe senzații și impresii subiective“, a menționat instanța în decizia sa. Instanța a subliniat că percepția gustului depinde de o serie de factori: vârsta, preferințele unui anumit consumator în materie de mâncare și chiar atmosfera în care o consumă.

Potrivit experților, precedentul va influența practicile judiciare viitoare și va obliga producătorii să se gândească serios la modul în care își protejează produsele. 

“Curtea UE a extins semnificativ în ultima perioadă sfera de aplicare al dreptului de autor, răspândindu-l la platformele electronice și Internet, iar acum, după ce a refuzat să protejeze gustul, instanța a arătat că o astfel de extindere ar trebui să aibă limite. Încercările ulterioare ale producătorilor care doresc să protejeze gustul sau mirosul produselor lor cu ajutorul dreptului de autor vor fi lipsite de sens “, a declarat Ban Algrov, partener al practicii globale de proprietate intelectuală din cadrul firmei de avocatură, Baker McKenzie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării