main logo
1024

Un oraș din Germania nu-i poate amenda pe șoferii din România

În localitatea germană Duisburg românii și bulgarii au primit anul trecut aproape cinci mii de amenzi pentru parcare neregulamentară, însă numai câteva sute dintre acestea au fost achitate.

Un oraș din Germania nu-i poate amenda pe șoferii din România

Primăria din Duisburg vrea acum să acționeze pentru a recupera sumele din amenzile neplătite de numeroșii posesori de mașini cu numere de înmatriculare străine, transmite Știri.md cu referire la newsromania.net.

Conform autorităților, anul trecut au fost emise 4.794 de amenzi pentru vehicule cu numere de înmatriculare românești și bulgărești.

„Numai o mică parte dintre aceste amenzi pentru parcare neregulamentară au fost achitate, mai exact 369”, a explicat Anja Kopka, purtătoare de cuvânt la Primăria Duisburg.

Pentru toate mașinile parcate neregulamentar, inclusiv pentru cele cu numere nemțești, se aplică amenzi pe loc, documentul fiind așezat de agentul constatator sub ștergătoare.

Kopka afirmă că Primăria poate să constate infracțiuni la codul rutier numai dacă sunt cunoscute datele proprietarului respectivului vehicul.

Pentru mașinile înmatriculate în străinătate este necesar un schimb de date cu țările respective.

„În cazul parcărilor neregulamentare, schimbul de date se poate face numai cu Olanda și Elveția, deoarece doar cu acestea există acorduri bilaterale în acest sens”, continuă purtătoarea de cuvânt.

Pentru toate celelalte țări europene nu există schimburi de date legate de amenzile emise pentru parcări neregulamentare.

Administrația locală nu mai dorește să accepte această situație și anunță că va face apel pentru o uniformizare a procedurilor la nivel european.

Pentru cazurile de încălcare gravă a prevederilor codului rutier (viteză excesivă, trecere pe culoarea roșie a semaforului, conducere în stare de ebrietate) există un schimb de date cu majoritatea țărilor, inclusiv cu România și Bulgaria, ca urmare a unei directive europene. Astfel, amenzile sunt trimise autorităților din țara de origine a contravenientului.

Primăria din Duisburg intenționează să solicite ca și pentru parcări neregulamentare să fie urmate aceleași proceduri.

Autoritățile vor să ridice mașinile străine mai repede

Nu se știe când ar putea intra în vigoare un asemenea acord la nivel european, astfel că până atunci autoritățile vor să procedeze la ridicarea mașinilor pentru a contracara numărul mare de amenzi neplătite.

„În viitor se intenționează să se ridice mașinile pentru care au fost emise un anumit număr de amenzi care nu au fost plătite. Proprietarul își va lua vehiculul înapoi numai după ce plătește amenzile și costurile pentru ridicarea pe platformă și păstrare a vehiculului”, încheie Kopka.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării