main logo
1926

Un oligarh ucrainean este investigat pentru comandarea unui asasinat

Procuratura ucraineană a anunțat miercuri investigarea unui „faimos om de afaceri”, acuzat deja de alte delicte, pentru comandarea unei crime ce urma să fie comisă de un grup de asasini plătiți, relatează agenția EFE.

Un oligarh ucrainean este investigat pentru comandarea unui asasinatFoto: digi24.ro

Comunicatul procuraturii este însoțit de o fotografie pixelată în care poate fi totuși distinsă fizionomia oligarhului Igor Kolomoiski, care a jucat un rol-cheie în ascensiunea la putere a actualului președinte, Vladimir Zelenski, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Kolomoiski se află arest preventiv din septembrie și așteaptă să fie judecat după ce a fost pus sub acuzare în două dosare penale pentru fraudă și spălare de bani.

În noul dosar anunțat miercuri, el este acuzat că a plătit un grup de infractori pentru a-l ucide pe directorul unui cabinet de avocatură care nu a anulat o decizie a unei adunări generale a acționarilor ce nu-i era favorabilă. Conform presei ucrainene, este vorba despre o companie siderurgică în care Kolomoiski era acționar minoritar.

Potrivit publicației Ukrainska Pravda, tentativa de asasinat a avut loc în anul 2003 în orașul Feodosia din peninsula Crimeea, astăzi ocupată de Rusia. Asasinii au țintit în organele vitale ale victimei, care totuși a supraviețuit. Autorii atacului au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 și 12 ani de închisoare, dar până în prezent Kolomoiski a scăpat de implicarea în acest caz.

Acest afacerist considerat până nu demult cel mai puternic oligarh al Ucrainei a mai fost implicat într-un dosar pentru asasinarea, tot la comandă, a unui avocat în anul 2005, dar cazul a fost clasat în același an, notează EFE. 

Kolomoiski și-a construit imperiul economic în timpul procesului haotic de privatizare prin care a trecut Ucraina după dezintegrarea URSS și este acuzat că a fraudat masiv statul ucrainean. 

El are interese în mai multe sectoare, printre care cel bancar, al materiilor prime și de asemenea în mass-media, poziții din care l-a susținut financiar și mediatic pe Vladimir Zelenski în campania electorală pentru alegerile prezidențiale în 2019. Igor Kolomoiski a folosit atunci puternicele sale posturi TV pentru a-l promova pe actorul de comedie devenit politician. 

Căzut între timp în dizgrație, Kolomoiski este acum văzut ca un simbol al încercărilor Ucrainei de a diminua corupția și puterea oligarhilor, în plin război cu Rusia.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării