main logo
2063

Un nou studiu arată care este cea mai bună metodă pentru a slăbi

Restricționarea mâncării la un interval de opt ore în fiecare zi ar putea fi cheia pierderii în greutate pe termen lung, conform unei noi cercetări.

Un nou studiu arată care este cea mai bună metodă pentru a slăbiImagine simbol

Un studiu prezentat la Congresul european privind obezitatea de la Malaga, citat de The Independent, a constatat că persoanele supraponderale și obeze care au adoptat acest model de alimentație - cu restricție de timp în care au mâncat - au reușit să piardă în greutate și și-au menținut greutatea redusă în timp, transmite Știri.md, cu referire la stirileprotv.ro.

Deși cercetarea nu a fost încă revizuită de colegii din domeniu, rezultatele sugerează că această strategie ar putea fi un instrument eficient pentru cei care se luptă cu scăderea greutății.

Autorul principal, Dr. Alba Camacho-Cardenosa, de la Universitatea din Granada din Spania, a declarat: „Studiul nostru a constatat că restricționarea ferestrei în care cineva alege să mânânce - la opt ore în orice moment al zilei, timp de trei luni - poate duce la o pierdere semnificativă în greutate timp de cel puțin un an. Aceste beneficii pot fi atribuite ferestrei de post de 16 ore, mai degrabă decât momentului în care se mănâncă”.

Un studiu anterior realizat de aceiași cercetători și publicat în revista Nature Medicine a constatat că restricționarea mâncării la opt ore pe zi a redus greutatea corporală și a îmbunătățit sănătatea cardiometabolică.

Cel mai recent studiu a analizat efectele pe termen lung, pe parcursul a 12 luni, pentru 99 de persoane.

Persoanele au fost împărțite în patru grupuri timp de 12 săptămâni:

- Unii au mâncat într-o fereastră de 12 ore sau mai mult;

- Alții au restricționat intervalul de mâncat la o fereastră de opt ore, începând înainte de ora 10:00;

- Alții au restricționat intervalul de mâncat la o fereastră de opt ore, începând după ora 13:00;

- Alții au avut voie să își aleagă propria fereastră de opt ore.

Toate grupurile au primit sfaturi privind dieta mediteraneană, pentru a le ajuta să mănânce mai sănătos.

Cercetătorii au măsurat greutatea corporală, circumferințele taliei și șoldurilor la începutul studiului, după planul de 12 săptămâni și 12 luni mai târziu.

Studiul a constatat că, în timp ce cei care au mâncat timp de 12 ore sau mai mult au pierdut în medie 1,4 kg, grupurile cu restricție de timp au pierdut mai mult, în jur de 3 kg până la 4 kg.

Grupurile cu restricție de timp au avut, de asemenea, reduceri mai mari ale circumferințelor taliei și șoldurilor, de câțiva centimetri, și au menținut o pierdere în greutate mai mare după 12 luni.

La un an, cei care au mâncat timp de 12 ore sau mai mult au avut o creștere medie a greutății corporale de 0,4 kg, comparativ cu o pierdere în greutate de aproximativ 2 kg în grupurile cu restricție timpurie și târzie, a concluzionat studiul.

Cei care și-au ales propriul model au menținut, de asemenea, o anumită pierdere în greutate, deși aceasta nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

Aproximativ 85% până la 88% dintre persoanele care și-au restricționat fereastra de alimentație au constatat, de asemenea, că s-au ținut de plan.

Dr. Jonatan Ruiz, coordonatorul studiului de la Universitatea din Granada, a declarat: „Acest tip de post intermitent pare fezabil pentru adulții cu exces de greutate sau obezitate care doresc să aibă o modalitate relativ simplă de a pierde și de a menține pierderea în greutate, care este mai puțin plictisitoare și mai eficientă din punct de vedere al timpului, în comparație cu numărarea zilnică a caloriilor, dar necesită investigații suplimentare în studii mai ample și pe termen mai lung”.

Dr. Maria Chondronikola, investigator principal și lider pentru nutriția umană la Universitatea din Cambridge Metabolic Research Laboratories, a declarat că sunt necesare studii suplimentare.

„Înțelegerea modului în care participanții au respectat calendarul meselor lor, nivelul aportului caloric și dacă alimentația cu restricție de timp a schimbat orice rezultate metabolice legate de obezitate ar oferi o perspectivă valoroasă asupra eficacității reale a alimentației cu restricție de timp”, a spus ea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării