main logo
799

Un moldovean a creat materialul care atrage și respinge apa

Un moldovean, împreună cu colegi din Germania, Italia și Australia, a reușit să creeze un material revoluționar, care are două proprietăți contradictorii - hidrofobe și hidrofile, și anume hidrofobe la umezire și hidrofile atunci când este îndepărtat de la contactul cu apa.

Un moldovean a creat materialul care atrage și respinge apa

Academicianului din țara noastră, Ion Tighineanu, a avu rolul principal în dezvoltarea noului tip de material anorganic. Conceptul a fost generat și discutat încă în mai 2013, la Grenoble, Franța, transmite Știri.md cu referire la zugo.md.

Denumit „Aerogalnit” sau „Aero-GaN”, este constituit din elemente tetrapodice cu cavități și pereți ultra-subțiri, care se auto-organizează la interacțiunea cu apa precum se auto-organizează fosfolipidele.

Ion Tighineanu și echipa sa au efectuat sute de studii de-a lungul timpului, ca mai apoi să descopere că aerogalnite resping și atrag simultan apa, fiind capabile să atragă și alte lichide. Gama de utilizare a materialului este nelimitată.

Un milimetru de astfel de material costă 50.000 de euro, scrie presa rusă. În ciuda acestui fapt, comunitatea mondială și-a manifestat deja interesul pentru noua invenție. În viitor, aerogalnitele pot deveni principalul filtru pentru curățarea mărilor și a oceanelor de petrolul vărsat de la navele marine.

Acum cercetătorii lucrează asupra elaborării unor dispozitive electronice cu performanțe deosebite, generate de proprietățile fascinante ale materialului-miracol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării