main logo
19526

Un meteorit a căzut lângă R. Moldova: S-a auzit un zgomot puternic

Fragmente provenite dintr-un meteorit ar fi căzut sâmbătă într-o comună din judeţul Iaşi, potrivit unui profesor de Fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Un meteorit a căzut lângă R. Moldova: S-a auzit un zgomot puternicFoto: rg.ru

Căderea meteoritului a creat un zgomot puternic, asemănător unei explozii mari, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Corpurile de meteorit sunt acum analizate de specialişti.

Profesorul de Fizică Silviu Gurlui de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza a scris despre eveniment pe Facebook şi a publicat fotografii cu corpurile de meteorit.

„Se pare ca avem un nou fragment (de meteorit, etc.) căzut în Iași! Cu un an in urma, deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălţime şi a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puţin 80 Km.

Astăzi, se pare că s-a întâmplat din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, com. Ipatele, casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare, dar pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă "negricioase, una prezintă irizații argintii, friabile" – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau şi să le investighez. După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcția de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Tibaneşti-Tansa/Voineşti”, a scris profesorul pe Facebook.

Profesorul povesteşte că cele două corpuri de meteorit vor fi acum analizate.

Cel mai probabil fragmentele au lovit violent acoperişul unei case şi apoi au ricoşat într-un copac apropiat, mai spune expertul.

„După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de soc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde decalaj temporal intre cele doua evenimente. Menționez că zgomotul l-am putut recepționa de la Bacău”, a precizat profesorul.

Nu este prima oară când un astfel de incident are loc în judeţul Iaşi. În luna iulie, anul trecut, un meteorit ce avea în jur de 8 kilograme s-a dezintegrat, iar fragmente din acesta au ajuns pe pământ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării