main logo
654

Un jandarm a stat țintă la gazele lacrimogene ca să arate că nu pățește nimic

Jandarmeria Română a invitat, luni, presa la o demonstrație LIVE de folosire a muniției trupelor de intervenție în misiunile în care este nevoie de dispersarea manifestanților.

Ei au încercat, astfel, să arate că gazele lacrimogene și tuburile acestor proiectile, care s-au folosit și pe 10 august în Piața Victoriei, nu sunt letale pentru populație, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Un jandarm a tras cu gaze lacrimogene într-un poligon militar, asistat de jurnaliști, în timp ce un coleg de-al său se afla în aria de acțiune a acelor gaze.

Alexandru Dinică, subofițer tehnic principal, le-a spus jurnaliștilor că rana care a fost prezentată pe rețelele de socializare de către un protestatar nu putea fi provocată de un tub de muniție al jandarmeriei.

”Acea urmă nu este lăsată de armamentul neletal, folosit de trupele de jandarmi. Deci uitați-vă care este diametrul aici și ce rană avea acel om pe picior.

Capace negre nu rămâne de la nimic, scumpa mea doamnă.

Asta este toată muniția pe care noi o folosim la misiunile de restabilire.” - a spus jandarmul. 

Întrebat dacă și lovirea protestatarilor pașnici cu bastoanele poate fi justificată de jandarmerie, Dinică a evitat să dea un răspuns clar.

„Toate materialele pe care vi le-am prezentat - grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul - sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este de producţie românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmboviţa - n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate ţările prin care tranzitează muniţia până să ajungă la mine. Nefiind atestată şi omologată, nu i se permite accesul în ţara respectivă”, a precizat Dinică.

În cadrul demonstraţiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.

“Grenada de mână - corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe şi pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări letale.

În continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentraţia de gaz este aceeaşi ca la grenada corp-cauciuc şi ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferenţa dintre ele, lovitura care pleacă din corpul cartuş este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz.

Se trage în sus, între 45 şi 60 de grade. Nu se foloseşte lovitură directă, pentru că nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu şase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate mărită, are o capacitate de şapte litri de substanţă activă, concentraţie de 1%”, a arătat oficialul Jandarmeriei.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat, duminică, scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de la protestul din 10 august - atât civili, cât şi militari.

″Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau jandarmi militari”, a declarat Carmen Dan, la sediul MAI.

La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri din partea persoanelor care au care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru Agerpres oficiali din Parchetul General.

De asemenea, procurorii militari au audiat, până în prezent, 127 de persoane.

Începând de luni, audierile în acest dosar vor fi efectuate la sediul Parchetului General.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piaţa Victoriei. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării