main logo
974

Un ghețar topit în Elveția a scos la lumină epava unui avion dispărut. De câți ani era căutat

Gheața topită de valul de căldură care a pus stăpânire pe Europa, vara aceasta, a scos la iveală epava unui avion din epoca celui de Al Doilea Război Mondial.

Un ghețar topit în Elveția a scos la lumină epava unui avion dispărut

Aeronava, cu 12 americani la bord, a aterizat forţat pe un ghețar din Alpii elveţieni, acum mai bine de 70 de ani. Povestea supravieţuitorilor, care au sfidat moartea, a făcut vâlvă atunci. Acum publicul o află din nou, relatează Știri.md cu referire la protv.ro.

Pe un gheţar din Alpii elveţieni ies, aşadar, la iveală resturile avionului care stau mărturie pentru înfricoşătoarea aventura, dar şi pentru salvarea reuşită a celor 12 americani aflați la bord - inclusiv o fetiţă de 11 ani şi mama căpitanului.

Gheţurile topite au dezvăluit o mare parte din epavă aeronavei de transport a Armatei Statelor Unite, inclusiv o aripă. Dar și obiecte din cabină, printre care conserve și umeraşe pentru haine.

În 1946, avionul - un C-53, mai cunoscut sub denumirea Dakota - decolase de la Marsilia, din sudul Franţei, cu destinaţia Munchen, în Germania. Transporta ofiţeri americani şi membri ai familiilor. Aparatul zbura deasupra piscurilor înzăpezite ale Alpilor și a intrat într-o furtună puternică. Iar căpitanul a fost nevoit să aterizeze de urgenţă!

Un pasager s-a ales cu o fractură de genunchi, dar toţi ceilalți din avion au scăpat cu răni ușoare. Zăpada care a acoperit epava a format un fel de iglu, care le-a oferit adăpost în viscol şi ger. Naufragiaţii au folosit părţile de lemn ale avionului și carburant din rezervoare pentru a face focul. Și au supravieţuit cu conserve şi rații de ciocolată - câte una pe zi, de persoana - până când au fost salvaţi.

Operaţiunile de salvare au fost ample şi anevoioase. 150 de soldaţi americani au fost aduşi în satul de la poalele gheţarului, ca să pornească în expediţii de căutare.

Însă doi temerari piloţi elveţieni au devenit eroii misiunii.

I-au reperat pe supravieţuitori în timpul zborurilor de recunoaştere şi i-au salvat după mai multe aterizări şi decolări succesive, pe munte. Asta pentru că puteau lua la bord, la o cursă, doar două persoane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării