main logo
369

Un general rus vrea să introducă ore de pregătire militară în școli

Generalul şi senatorul rus Viktor Bondarev, şeful Comisiei pentru Apărare din cadrul Consiliului Federaţiei Ruse, i-a cerut ministrului Educaţiei, Olga Vasilieva, să reintroducă orele de pregătire militară în şcoli.

Un general rus vrea să introducă ore de pregătire militară în școli

În opinia sa, un pacifist nu îşi va apăra niciodată ţara, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro

Viktor Bondarev, omul care a anunţat mobilizarea de bombardiere strategice cu capacităţi nucleare în peninsula Crimeea ca semn de răspuns la scutul din România, i s-a adresat ferm ministrului de Educaţie de la Moscova să facă ceva pentru reintroducerea pregătirii militare în şcoli. 

Cererea vine în contextul în care zilele acestea s-au împlinit cinci ani de la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, un act considerat ilegat de Uniunea Europeană şi Statele Unite. 

„Copilul se teme de Kalaşnikov. Copilul nu ştie ce este o grenadă şi cum se aruncă aceasta. Credeţi că este un fenomen normal?“, şi-a început pledoaria Viktor Bondarev, fostul comandant al Trupelor Aerospaţiale Ruse. 

„De ce au fost scoase orele de pregătire militară din şcoli? Înţelegeţi foarte bine că un pacifist nu-şi va apăra niciodată patria. Patria nu se apără cu poezii, nici cu pensula în mână“, a spus generalul rus. 

Bondarev a subliniat această idee de câteva ori în timpul discuţiei cu ministrul Educaţiei.  El i-a cerut să ia măsuri concrete în acest sens, întrucât predecesorii ei nu au făcut nimic. 

„În numele Domnului, faceţi-o dumneavoastră, ca femeie“, a insistat el. 

Olga Vasilieva i-a răspuns că este de acord ca anumite elemente de ordin militar să fie introduse în clasele mai mari de studiu. Educaţia militară era obligatorie în timpul fostei Uniunii Sovietice. Era efectuată atât în şcoli, cât şi la locul de muncă. 

Elevii erau instruiţi să folosească arme, tactici de luptă şi de supravieţuire în caz de atac, precum şi alte elemente de ordin militar. Solicitarea lui Bondarev se înscrie cu brio în discursul tot mai belicos al Moscovei. Odată cu reîntoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin, în primăvara lui 2012, armata rusă a devenit tot mai prezentă pe teatre de război  şi a pus accent pe dezvoltarea arsenalului său. 

Rusia a anexat Crimeea, în martie 2014, apoi s-a implicat indirect, prin mercenari şi asistenţă, în conflictul armat din estul Ucrainei dintre separatiştii proruşi şi trupele Kievului. Din septembrie 2015, este prezentă în Siria, în sprijinul forţelor loiale liderului de la Damasc, Bashar al-Assad. 

De asemenea, şi-a crescut prezenţa militară în coasta NATO, mai ales în Crimeea anexată şi în enclava Kaliningrad. Luni, în contextul aniversării a cinci ani de la anexarea Crimeei, Bondarev a declarat că Rusia va continua să înarmeze Crimeea. 

El a anunţat trimiterea de bombardiere strategice Tu-22M3 cu muniţie nucleară în peninsula de la Marea Neagră, situată la 400 de kilometri est de România. Mai mult, Moscova a anunţat şi amplasarea în Marea Neagră a 13 noi nave militare, unele dintre ele dotate cu rachete de croazieră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării