main logo
300

Un fost avocat al Casei Albe în administraţia lui Obama, inculpat într-un dosar ce provine din ancheta rusă a lui Mueller

Un fost avocat al Casei Albe în administraţia lui Barack Obama, Greg Craig, a fost inculpat joi pentru că a minţit Departamentul Justiţiei cu privire la activităţi efectuate în 2012 în favoarea Ucrainei, într-un dosar care provine din ancheta rusă a procurorului special Robert Mueller, relatează Reuters şi CNN.

Un fost avocat în administraţia lui Obama, inculpat într-un dosar

Greg Craig a fost inculpat de către un juriu federal pentru că a falsificat şi a ascuns fapte, în mod intenţionat, faţă de unitatea însărcinată la Departamentul Justiţiei cu agenţi străini şi pentru că a dat declaraţii false şi vizând să inducă în eroare unitatea, a anunţat departamentul într-un comunicat. Această inculpare era așteptată de mai multe săptămâni, iar avocatul lui Craig a anunţat miercuri că se aşteaptă la acest lucru, transmite Ştiri.md cu referire la adevarul.ro.  

Craig, în vârstă de 74 de ani, este primul democrat inculpat în urma anchetei lui Mueller, care a condus la inculparea multor republicani cu legături cu Donald Trump.   

Dosarul este gestionat de procuratura federală din Districtul Columbia, în legătură cu divizia însărcinată cu securitatea naţională la Departamentul Justiţiei.   

El este susceptibil să readucă în atenţie punerea în aplicare de către Departamentul Justiţiei a unei legi obscure, până de curând, cu privire la agenţi străini.   

Acuzaţiile formulate împotriva lui Craig vizează activităţi pe care acesta le-a efectuat în favoarea Ucrainei în 2012, pe când era partener în cadrul cabinetului de avocatură Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP.   

Potrivit Departamentului Justiţiei, Paul Manafort, care avea să devină mai târziu directorul campaniei lui Trump, a arnajat ca Skadden să fie angajat să lucreze în favoarea Ucrainei.   

Problema examinată are legătură cu contactarea de către Craig, la sfârşitul lui 2012, a mai multor ziarişti, la momentul publicării unui raport pe care l-a întcmit pentru clientul Skadden - Ministerul ucrainean al Justiţiei - cu privire la procesul Iuliei Timoşenko, un fost premier ucrainean.   

Procurorii au examinat dacă el a contactat jurnalişti din partea Ucrainei, pentru a le distribui raportul şi dacă a furnizat ulterior informaţii false unităţii însărcinate la Departamentul Justiţiei cu legea agenţilor străini (Foreign Agents Registration Act, FARA) la o întâlnire cu reprezentanţi ai unităţii, în octombrie 2013.   

Divizia însărcinată cu securitatea naţională la Departamentul Justiţiei a încheiat, în ianuarie, un acord cu Skadden prin care a obligat cabinetul să plătească suma de 4,6 milioane de dolari în contul activităţii sale în favoarea Ucrainei şi să se înregistreze retroactiv ca agent străin.  

În această înţelegere, vina pare să fie atribuită unui partener a cărui identitate nu este dezvăluită în document, dar care se potriveşte cu Craig, acuzat că a dat în mod repetat declaraţii ”false şi înşelătoare” unor reprezentanţi ai Departamentului Justiţiei.   

Avocaţi de-ai lui Craig s-au întâlnit cu procurori de la Departamentul Justiţiei, în ultimele zile, într-o încercare vizând să evite să se formuleze acuzaţii împotriva acestuia, potrivit CNN.   

Ancheta cu privire la Craig a avut un traseu neobişnuit, comentează CNN. O anchetă a fost deschisă iniţial de Mueller cu privire la Craig şi Skadden, însă dosarul lui Craig a fost trimis ulterior procuraturii federale din Districtul de Sud al New Yorkului (SDNY), iar apoi biroului procurorului federal al Districtului Columbia, precizează postul american.   

Dosarul a fost transferat SDNY deoarece, după ce au examinat cazul lui Craig, procurorii federali de la New York au conchis că nu aveau suficiente probe împotriva sa, potrivit CNN.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării