175
0
Un comitat din SUA propune noi măsuri pentru combaterea rujeolei
175
0

Comitatul Rockland din statul New York a anunţat marţi noi măsuri pentru a stopa epidemia de rujeolă declarată în luna octombrie, care prevăd amenzi de până la 2.000 de dolari pe zi, relatează AFP.

Acest comitat de 300.000 de locuitori anunţase, la sfârşitul lunii martie, o măsură spectaculoasă de interzicere în locurile publice a oricărui minor care nu a fost imunizat, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro

Însă măsura a fost respinsă, cel puţin temporar, de un judecător, în urma plângerii unor părinţi, spre nemulţumirea autorităţilor locale.

"Nu vom renunţa", a declarat şeful comitatului, Ed Day, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie indiferent de opoziţie", a adăugat el, făcând aluzie la cei care se opun vaccinării şi care au contribuit la creşterea numărului de îmbolnăviri.

Numărul cazurilor raportate în regiune a crescut în ultimele zile: luni au fost semnalate 186, fără a ţine cont de "numeroasele cazuri nedeclarate", a declarat Patricia Schnabel Ruppert, oficial pe probleme de sănătate al comitatului.

În aşteptarea rezultatului unei bătălii judiciare care ar putea dura mult timp, oficialul american a anunţat două noi măsuri, bazându-se pe alte dispoziţii legale.

Prima - interzicerea în locurile publice a oricărei persoane expuse rujeolei. A doua măsură obligă şcolile să verifice statutul de imunizare al elevilor şi să-i excludă în mod sistematic pe cei care nu sunt imunizaţi sau nu dispun de o dispensă formală, medicală sau religioasă.

În cazul nerespectării noilor dispoziţii, contravenienţii vor fi pasibili de o amendă care ar putea ajunge până la 2.000 de dolari pe zi, a spus Ruppert.

Deşi nu au existat decese de la izbucnirea epidemiei până în prezent, au existat "cinci spitalizări din cauza complicaţiilor", a spus ea.

Costurile pentru comitat după izbucnirea epidemiei ar putea atinge circa două milioane de dolari, a spus Ed Day.

Comitatul Rockland este unul dintre cele două mari două focare de rujeolă din SUA, împreună cu oraşul New York, în special cartierul Williamsburg din Brooklyn, unde au fost raportate 329 de cazuri.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat că numărul cazurilor confirmate de rujeolă din SUA a crescut cu aproape 20% în luna aprilie a acestui an, relatează Reuters.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter