16 septembrie, 20:28
326
0
Un bărbat a strâns mii de sticle aduse de valuri și a deschis un muzeu
16 septembrie, 20:28
326
0

De peste 15 ani, un malaysian în vârstă de 74 de ani se dedică unei pasiuni inedite: colindă plajele ţării pentru a recupera sticlele aduse de valuri.

Colecţia sa impresionantă, alcătuită din mii de sticle, a fost transformată într-un muzeu colorat situat la malul mării, relatează AFP, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Tengku Mohamad Ali Mansor s-a dedicat misiunii de a strânge sticlele aduse de valuri pe coastele malaysiene ale Mării Chinei Meridionale.

A colectat aproape 9.000 de sticle, pe care le-a expus într-o casă tradiţională, din lemn, transformată în muzeu.

De toate formele şi de toate mărimile, aceste sticle, provenite din lumea întreagă, stau aliniate pe etajere şi pe podea.

În două dintre acestea, a găsit şi mesaje: un desen reprezentând o inimă şi câteva caractere chinezeşti pe jumătate şterse, iar într-o alta, o hârtie ruptă, cu un mesaj care nu a putut fi descifrat.

”M-am apucat de strâns sticle ca să curăţ marea”, a explicat, pentru AFP, Tengku Ali, originar din satul Penarik, unde şi-a înfiinţat muzeul, chiar lângă casa în care locuieşte.

”Vreau ca oamenii să nu se taie în cioburi de sticlă, iar lumea să nu se umple de sticle abandonate”, a spus acesta.

În cursul unei plimbări recente, acest fost soldat de confesiune musulmană a spus o rugăciune oprindu-se pentru a ridica de jos o sticlă goală cu dop alb.

După ce a şters-o, a aruncat-o în rucsac.

O pasiune veche de 15 ani

Pasiunea acestui bătrân sprinten, care are nu mai puţin de 20 de nepoţi, a început în 2005 când a văzut nişte copii aruncând în aer sticle cu ajutorul artificiilor.

Îngrijorat că sticla spartă le-ar putea provoca răni, bătrânul le-a propus să le dea bani pentru fiecare sticlă pe care i-o vor aduce.

A primit 500. A început apoi să strângă personal sticlele găsite pe plaje. Mai târziu, după ce colecţia a crescut, s-a gândit să deschidă un muzeu.

Colecţia sa atrage un număr regulat de vizitatori, care au aflat de existenţa muzeului prin intermediul paginii de Facebook. În timpul perioadei de izolare la domiciliu, în prima parte a anului, bătrânul şi-a făcut de lucru lipind cioburi.

Le-a asamblat în formă de sticle, în stilul ”kintsugi”, o metodă tradiţională japoneză prin care sunt reparate vase din porţelan şi ceramică sparte cu ajutorul unui lac amestecat cu pulbere.

Tengku Ali spune că va continua să strângă sticle pentru restul zilelor sale.

”Oamenii cred că sunt nebun, dar nu-mi pasă. Allah ştie ce fac. Fac lucrul acesta pentru că iubesc planeta.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter