6 apr, 2019 00:00
629
0
Un avion rus de spionaj a survolat baze militare americane, inclusiv controversata Zonă 51. De ce i-a fost permis zborul
6 apr, 2019 00:00
629
0

Un avion rus de spionaj a zburat recent deasupra mai multor baze militare americane, inclusiv controversata Zonă 51 (în engleză, Area 51), într-o acţiune din cadrul Tratatului „Cer Deschis”, scrie presa americană.

Aeronava, un Tupolev 154, a fost văzut prima dată în nordul Californiei, săptămâna trecută, potrivit CBS. Tratatul „Cer Deschis” permite o astfel de misiune de zbor. Această înţelegere, propusă pentru prima dată de către preşedintele american Dwight Eisenhower în iulie 1955 şi semnată în cele din urmă în 1992, „permite fiecărui stat să aibă zboruri de recunoaştere neînarmate deasupra teritoriilor altor state pentru a culege date legate de forţe şi activităţi militare.”, transmite Ştiri.md cu referire la adevarul.ro.

„Tratatul are şi scopul de a întări o relaţie de încredere şi familiaritate între statele-parte prin participarea lor în survolări,” potrivit unei descrieri a acordului. Din acest acord fac parte 34 de membri, inclusiv SUA, Federaţia Rusă şi Germania. În mod notabil, China nu este inclusă.

Orice parte trebuie să anunţe „cu cel puţin 72 de ore înainte” ţara-gazdă, înainte să facă un asemenea zbor. Ţara-gazdă are 24 de ore la dispoziţie să ia act de cerere şi are obligaţia să întrebe partea care vrea să efectueze survolarea dacă poate folosi propria aeronavă sau este necesar să-i fie pusă la dispoziţie una.  

În plus, planul de zbor trebuie să fie transmis ţării-gazdă şi singurele schimbări care pot fi solicitate sunt legate de motive logistice sau de siguranţă.   

Departamentul de Apărare al SUA nu a comentat pe marginea subiectului, însă un purtător de cuvânt al Air Force a declarat pentru CBS News că avionul a respectat prevederile tratatului. De asemenea, la bordul aparatului de zbor au fost prezenţi şi observatori din partea SUA, pentru a monitoriza acţiunea.   

Transponderul aeronavei arată că aceasta a zburat peste Sacramento, precum şi deasupra altor baze militare situate pe coasta de vest a SUA, inclusiv Baza Edwards, Coronado Island, Camp Pendleton şi baza militară din Nevada, cunoscută ca Area 51, potrivit CBS.   

După mulţi ani de speculaţii, în 2013, Guvernul american a recunoscut existenţa bazei Zona 51, după ce o serie de documente declasificate au fost făcute publice.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter