main logo
162458

Un adolescent are plămânii unui om de 70 de ani de la țigări electronice

Adam Hrgenreder, un sportiv de 18 ani din statul american Illinois, a ajuns la spital după ce a început să folosească țigări electronice cu vapori.

Un adolescent are plămânii unui om de 70 de ani de la țigări electronice

El a folosit dispozitivul mai bine de un an și jumătate, iar acum a aflat că are plămânii similari cu ai unui bărbat de 70 de ani, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

„Mă sperie să mă gândesc că acel mic dispozitiv mi-a distrus plămânii”, a mărturisit Adam, conform CNN.

Acesta susține că nu știe cu certitudine dacă plămânii săi își vor reveni vreodată complet.

„Am început să le folosesc doar pentru a mă integra în grup. Toată lumea făcea asta. Nu aveau gust de țigări. Aveau gust bun”, a spus tânărul, mărturisind că îi plăceau mai ales cele cu aromă de mango.

Cu timpul, starea sa de sănătate s-a înrăutățit. „Vomitm în fiecare zi. În cele din urmă, am mers la medic.”

La început, doctorul său de familie nu a făcut legătura între simptomele lui Adam și obiceiul de a fuma țigări electronice. Astfel, acestuia i-au fost administrate medicamente pentru greață, dar starea de sănătului nu s-a ameliorat.

După ce părinții l-au dus la mai mulți medici, aceștia l-au întrebat dacă folosește țigări electronice. Când i-au făcut un examen cu computerul tomograf, medicii au descoperit că are plămânii afectați și că arată precum ai unui bărbat de 70 de ani.

„Dacă aș fi știut ce rău îi fac propriului corp, nu m-aș fi atins de ele. Dar nu am știut”, a mai spus Adam, care în luna august a fost internat în spital.

„Dacă mama sa nu l-ar fi adus la spital la timp, problemele sale de sănătate s-ar fi putut înrăutăți până în punctul în care și-ar fi putut pierde viața”, a spus medicul Dr.Stephen Amesbury.

Adolescentul din localitatea americană Gurnee este doar unul dintre sutele de utilizatori de țigări electronice din Statele Unite, care au fost diagnosticați cu această boală misterioasă. Mulți dintre aceștia sunt tineri, iar medicii nu au descoperit încă ce anume provoacă îmbolnăvirea lor, scrie CNN.

Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA a precizat că sunt peste 450 de pacienți care au probleme cu plămânii, cel mai probabil din cauza folosirii țigărilor electronie. În acest context, Administrația Trump plănuiește să interzică țigările cu arome.

„De ce e important? Vedem o creștere a numărului de adolescenți care folosesc aceste produse aromate: mentă, mentol, aromă de fructe, de alcool, de gumă de mestecat”, a declarat Alex Azar, ministru al Sănătății.

Potrivit autorităților americane, peste un sfert dintre liceeni au folosit țigări electronice în 2019. 

„O majoritate copleșitoare” optează pentru substanțele cu aromă de fucte sau mentolate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării