main logo
4007

Ultimul mesaj cifrat al naziştilor, dezvăluit: Închidem pentru totdeauna

Ultimul mesaj cifrat al Germaniei naziste interceptat şi decriptat de britanici în al Doilea Război Mondial a fost dezvăluit abia acum.

Ultimul mesaj cifrat al naziştilor, dezvăluit: Închidem pentru totdeauna

Potrivit CNN, mesajul reprezintă de fapt ultima transmisiune, datată 7 mai 1945, a unei ofiţer german din oraşul Cuxhaven care apoi s-a predat forţelor britanice, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro

Identificat drept “ locotenentul Kunkel”, militarul nazist a anunţat, în ultimul său mesaj cifrat, că trupele aliate au intrat în Cuxhaven la ora 14:00.

Ce conţine mesajul cifrat

“Încetăm comunicaţiile radio, vă doresc numai bine. Închidem pentru totdeauna, la revedere”, se termină mesajul care a fost decriptat de specialiştii britanici încă de atunci, dar abia acum a fost dezvăluit, cu ocazia celei de-a 75-a comemorări a Zilei Victoriei în Europa.

Mesajul a fost prezentat de GCHQ, serviciul de informaţii de la Londra care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut sarcina descifrării mesajelor cifrate germane.

Mesajele secrete ale naziştilor, decriptate de britaici încă din 1940

Pentru a cifra mesajul, “Kunkel” a folosit unul dintre ultimele dispozitive “Enigma”  ale Germaniei naziste, utilizate pentru mesaje secrete şi pentru a coordona lansările rachetelor experimentale. Însă codurile folosite de germani au fost decriptate încă din 1940 de specialiştii Londrei, din celebrul centru de la Bletchley Park.

Anul acesta, statele occidentale au marcat, prin ceremonii discrete Ziua Victoriei în Europa. Ziua de 8 mai este sărbătorită în general în Europa ca VE Day, Ziua Victoriei în Europa, însă în acest an numeroase ceremonii de amploare pregătite de autorităţi au fost anulate din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării