main logo
388

Ultimatumul lui Trump în fața căruia au cedat liderii NATO

Trump a revendicat o victorie personală la summitul NATO, după ce a somat aliații: fie își sporesc cheltuielile cu Apărarea, fie pierd sprijinul SUA.

Ultimatumul lui Trump în fața căruia au cedat liderii NATO

Martori prezenți la summit și citați de Reuters au afirmat că liderul american i-a amenințat pe ceilalți membri că se retrage din NATO, deoarece poate să se apere și singur, dacă restul aliaților, mai ales Germania, nu își sporesc considerabil bugetele de Apărare de anul viitor, transmite Știri.md cu referire la evz.ro.

„Le-am spus că sunt foarte nemulțumit”, a declarat ulterior Trump, adăugând că discuțiile s-au încheiat în mod fericit: „Totul s-a terminat cu bine. Dar a fost un moment tensionat.”

Cancelarul german Angela Merkel, care a calificat reuniunea NATO ca „foarte intensă”, și alți lideri, inclusiv cel francez, au minimalizat angajamentul prin care au promis să-și mărească cheltuielile în ritmul dorit de Trump.

„Le-a spus că trebuie să-și mărească cheltuielile până în ianuarie 2019, altfel Statele Unite vor acționa pe cont propriu”, a declarat o persoană la curent cu confruntarea de la sediul NATO.

Macron și alți lideri au declarat că nu au interpretat cuvintele lui Trump ca pe o amenințare directă de a părăsi Alianța, întemeiată în 1949 de Washington pentru a face față expansiunii sovietice.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat însă că cerându-le liderilor NATO să-și accelereze creșterea cheltuielilor pentru Apărare, „Donald Trump a adus un nou sens al urgenței”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării