main logo
750

Ultimatumul dat de trei țări europene lui Maduro. Ce vor face dacă nu organizează alegeri

Franța, Spania și Germania au anunțat, sâmbătă, că sunt pregătite să îl recunoască pe Juan Guaido ca lider al Venezuelei, în cazul în care președintele Nicolas Maduro nu va cere organizarea de alegeri în opt zile.

Ultimatumul dat de trei țări europene președintelui Maduro

„Dacă în opt zile nu vor fi anunțate alegeri, suntem pregătiți să îi recunoaște pe Guaido ca fiind „președintele în funcție” al Venezuelei, pentru a declanșa procesul politic”, a scris președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter, conform The Independent, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Totodată, premierul spaniol Pendro Sanchez a anunțat că susține o poziție similară.„Guvernul Spaniei îi dă lui Nicolas Maduro opt zile să organizeze alegeri libere, transparente și democrate. Dacă nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar, desemnat să se ocupe de aceste alegeri.”

Liderul spaniol a mai precizat că își dorește ca această poziție să fie susținută de toate statele membre UE.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Martina Fietz, a precizat: „Dacă nu sunt anunțate alegeri în opt zile, suntem pregătiți să îl recunoaștem pe Juan Guaido ca președinte interimar, iar el poate iniția această procedură și colabora cu partenerii europeni.”

Miercuri, liderul opoziției și președintele Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării.

Tot sâmbătă urmează să aibă loc și o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la cererea Statelor Unite, după ce liderul de la Washington și alte câteva țări l-au recunoscut pe Guaido ca președinte. Secretarul de stat Mike Pompeo ar urma să țină un discurs, la fel și ministrul venezuelean de Externe Jorge Arreaza.

Cu toate acestea, Rusia a refuzat să ia cuvântul la ONU și a acuzat Washingtonul că se implică într-o acțiune de politică externă „distructivă”, acuzându-l pe Trump că pune la cale „o lovitură de stat.”

Maduro, în schimb, acuză opoziția că lucrează cu Statele Unite pentru a-l da jos de la putere. El încă beneficiază de susținerea armatei, cât și a unor aliați cheie precum Rusia și China.

„Aceasta nu e altceva decât o lovitură de stat ordonată, promovată, finanțată și susținută de Guvernul Statelor Unite. Vor să pună o marionetă la conducerea Venezuelei, să distrugă statul și să preia controlul colonial asupra țării”, a acuzat Nicolas Maduro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării