1 octombrie, 15:07
274
0
UE lansează procedura de infringement împotriva Londrei
1 octombrie, 15:07
274
0

Comisia Europeană a lansat procedura de infringement la adresa Marii Britanii, pentru că Londra nu a retras modificările unilaterale la Acordul Brexit.

Foto: Twitter

Executivul european a trimis, joi, Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere, în legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Statul insular are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde acestei scrisori.

"Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere", potrivit unui comunicat al executivului european.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

"Reprezentanții guvernului Regatului Unit au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligațiilor care decurg din protocol. Guvernul Regatului Unit nu a retras părțile controversate ale proiectului de lege, în pofida solicitărilor Uniunii Europene.

Procedând astfel, Regatul Unit și-a încălcat obligația de a acționa cu bună-credință, astfel cum se prevede la articolul 5 din Acordul de retragere. În plus, a lansat un proces care – în cazul în care proiectul de lege este adoptat – ar împiedica punerea în aplicare a Acordului de retragere. 

Prin urmare, Comisia a lansat astăzi o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în conformitate cu dispozițiile Acordului de retragere", potrivit Comisiei Europene.

Guvernul britanic şi-a apărat proiectul de lege privind piaţa internă

Guvernul britanic şi-a apărat joi proiectul de lege privind piaţa internă, după ce Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, Londra dând asigurări că va răspunde ''în intervalul dorit'' la scrisoarea executivului comunitar.

''Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare'' la Irlanda de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, invocând nevoia de a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit. ''Trebuie să creăm o plasă de siguranţă juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a asigura că miniştrii îşi pot respecta întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja ceea ce s-a câştigat din procesul de pace'', a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. 

Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter