main logo
461

UE intenționează să blocheze sancțiunile impuse de SUA asupra Iranului

UE intenționează să blocheze sancțiunile impuse de SUA asupra Iranului prin activarea legii care interzice companiilor europene să respecte sancțiunile SUA împotriva Iranului, scrie Al Jazeera.

UE intenționează să blocheze sancțiunile impuse de SUA asupra Iranului

Comisia Europeană va lansa procesul de activare a unei legi care interzice companiilor și instanțelor europene să respecte sancțiunile SUA împotriva Iranului, după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear cu Iranul din 2015, scrie libertatea.ro.

Jean Claude Juncker a declarat joi că executivul european are o “datorie de a proteja companiile europene” de ancțiunile americane. “Acum trebuie să acționăm și de aceea lansăm procesul de activare a ‘statutului de blocare’ din 1996. Vom face asta mâine [vineri] dimineața la ora 10:30”, a declarat el într-o conferință de presă în capitala Bulgariei, Sofia, după o întâlnire a liderilor UE.

UE dorește să salveze acordul nuclear, iar legea sa de blocare este cel mai puternic instrument disponibil imediat, deoarece în acest fel, companiile din UE nu vor trebui să respecte sancțiunile SUA. Prin această lege nu se vor recunoaște hotărârile judecătorești care aplică sancțiunile americane.

Anunțul lui Juncker vine după ce președintele american Donald Trump a retras Washingtonul din acordul international cu Iranul, care a obligat teheranul să-și oprească programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni.

Marea Britanie, Franța, Germania, China și Rusia au fost semnatare ale pactului din 2015 și s-au opus retragerii Statelor Unite.

Dar companiile din întreaga lume se confruntă acum cu o alegere dificilă, deoarece Washingtonul a amenințat că va impune sancțiuni tuturor celor care încalcă sancțiunile SUA.

Statutul de blocare al Comisiei Europene este privit de guvernele europene mai mult ca o armă politică decât o reglementare, deoarece normele sale sunt vagi și dificil de aplicat, servind în principal ca avertisment pentru SUA.

Juncker a declarat că CE a decis să permită Băncii Europene de Investiții să faciliteze pentru prima dată investițiile companiilor europene în Iran. Acest lucru ar putea permite mai multe împrumuturi dominate de euro în Iran.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării