main logo
541

UE critică Rusia pentru arestările operate în timpul unei manifestații

Uniunea Europeană a criticat duminică Moscova pentru cele peste 1.000 de arestări operate sâmbătă de poliţia rusă în timpul unei manifestaţii a opoziţiei, informează AFP.

UE critică Rusia pentru arestările operate în timpul unei manifestații

'Aceste detenţii şi recurgerea disproporţionată la forţă contra manifestanţilor paşnici aduc încă o dată o gravă atingere drepturilor fundamentale de exprimare şi de asociere'', a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md

''Aceste libertăţi fundamentale sunt înscrise în Constituţia rusă şi noi aşteptăm ca ele să fie protejate'', a adăugat Kocijancic.

În perspectiva viitoarelor alegeri locale din Rusia, prevăzute pentru septembrie, Uniunea Europeană insistă pe ''crearea unor condiţii echitabile'' pentru toate forţele politice.

Poliţia rusă a arestat sâmbătă peste 1.000 de manifestanţi care intenţionau să ia parte la o demonstraţie neautorizată în faţa primăriei din Moscova, cerând alegeri libere.

Conform legislaţiei ruse, locul şi data unor astfel de proteste trebuie să fie convenite cu autorităţile, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz.

Forţele de ordine nu le-au lăsat protestatarilor nicio şansă de a participe la această nouă manifestaţie în faţa primăriei capitalei ruse. Mobilizaţi în număr mare, poliţiştii au operat arestări masive în rândul demonstranţilor, care veneau pe principalul bulevard din Moscova strigând 'Ruşine!' şi 'Vrem alegeri libere'.

Opoziţia rusă denunţă respingerea a 57 de candidaţi independenţi la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunţă dificile pentru candidaţii ce susţin puterea, într-un context de profunde nemulţumiri sociale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării